Τρεις διεκδικητές της υποψηφιότητας του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ρωτήθηκαν ποιο είναι το όνομα του προέδρου του Μεξικού, γείτονος και μεγάλου εμπορικού εταίρου των ΗΠΑ. Μόνο ένας απάντησε: ο Πιτ Μπούτιτζετζ, κεντρώος σε άνοδο.

Η κεντρώα γερουσιαστής Έιμι Κλόμπουτσαρ και ο δισεκατομμυριούχος που έχει μετατραπεί σε οικολόγο ακτιβιστή Τομ Στάιερ κόμπιασαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όχι», απάντησε η Κλόμπουτσαρ ερωτηθείσα την Πέμπτη από δημοσιογράφο του ισπανόφωνου τηλεοπτικού δικτύου Telemundo ποιο είναι το όνομα του προέδρου του Μεξικού. «Ξέχασα», είπε από την πλευρά του ο Στάιερ. Ο Μπούτιτζετζ αποκρίθηκε «ναι, είναι ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ… ελπίζω», αφού ξεπέρασε έναν μικρό δισταγμό.

Οι τρεις υποψήφιοι, το κόμμα των οποίων λέει πως είναι αυτό που μπορεί να κινητοποιήσει περισσότερο τους λατινοαμερικάνους ψηφοφόρους, έδιναν συνέντευξη στο περιθώριο φόρουμ στη Νεβάδα, πολιτεία όπου διεξάγεται την 22η Φεβρουαρίου η επόμενη εσωκομματική ψηφοφορία των Δημοκρατικών για την ανάδειξη του υποψήφιου ή της υποψήφιας του κόμματος για την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου — και όπου το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι ισπανόφωνο.

Ο 38χρονος Πιτ Μπούτιτζετζ, πρώην δήμαρχος της μικρής πόλης Σάουθ Μπεντς στην Ιντιάνα, πήρε προβάδισμα, μαζί με τον προοδευτικό γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, 78 ετών, στις δύο πρώτες εσωκομματικές ψηφοφορίες των Δημοκρατικών στο πλαίσιο της διαδικασίας για την ανάδειξη αυτού ή αυτής που θα αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ εξελέγη πρόεδρος το 2018.

Οι ΗΠΑ και το Μεξικό μοιράζονται σύνορα μήκους 3.000 και πλέον χιλιομέτρων. Πέραν της μετανάστευσης, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Τραμπ μετέτρεψε την επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA, της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου της χώρας του με το Μεξικό και τον Καναδά, σε άρμα μάχης της πολιτικής του. Η νέα συμφωνία ανάμεσα στις τρεις χώρες εγκρίθηκε στα μέσα Ιανουαρίου από το αμερικανικό Κογκρέσο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης