Η Ουγγαρία θα διεξαγάγει στις 2 Οκτωβρίου το δημοψήφισμα που πρότεινε η κυβέρνηση για το ευρωπαϊκό σχέδιο κατανομής των προσφύγων στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο αντιτίθεται ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ανακοίνωσε σήμερα η ουγγρική προεδρία.

Οι Ούγγροι θα κληθούν στις κάλπες για να απαντήσουν στο ακόλουθο ερώτημα: «Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μη Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού κοινοβουλίου;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Γιάνος Άντερ.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος υιοθετεί αντιμεταναστευτική ρητορική, είχε ανακοινώσει πριν από μερικούς μήνες τη διεξαγωγή αυτής της ψηφοφορίας κατά του σχεδίου μετεγκατάστασης εντός των κρατών-μελών για τους 160.000 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ιταλία, χώρες που αποτελούν τις πύλες εισόδου στην Ε.Ε.

Η Βουδαπέστη εκτιμά ότι αυτές οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής των μεταναστών, που υιοθετήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο από τους 28, παραβιάζουν την κυριαρχία της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις αρχές του Απριλίου, η ουγγρική κυβέρνηση ξεκίνησε την εκστρατεία της υπέρ του «όχι», προβάλλοντας κυρίως την απειλή για την ύπαρξη «τρομοκρατών» ανάμεσα στους πρόσφυγες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα αποφασίστηκε «με διαδικασία απόφασης επί της οποίας συμφώνησαν όλα τα κράτη-μέλη» και ότι το σχέδιο αυτό έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα. Η Ουγγαρία προσέφυγε τον Δεκέμβριο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ελπίζοντας να απαλλαγεί από την υποχρέωση αυτή.

Στην πράξη, το σχέδιο μετεγκατάστασης προχωρά αργά, ομάδες λίγων δεκάδων προσφύγων μεταφέρονται τακτικά από την Ελλάδα ή την Ιταλία σε διάφορες χώρες της Ε.Ε. που έχουν δεσμευτεί να τους δεχθούν.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης