Καταλονία: Επεισόδια με εκατοντάδες τραυματίες

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 1 Οκτωβρίου 2017, 09:16
Καταλονία: Επεισόδια με εκατοντάδες τραυματίες
Από τα χαράματα άρχισαν να σχηματίζονται οι πρώτες ουρές των Καταλανών ψηφοφόρων μπροστά από τα εκλογικά τμήματα στα αστικά κέντρα της Καταλονίας, κυρίως στη Βαρκελώνη. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και οι ηλεκτρονικές σελίδες των μεγάλων ευρωπαϊκών και όχι μόνο εφημερίδων συντονίζονται στον ρυθμό της Καταλονίας η οποία επιμένει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της παρά την κατηγορηματική στάση της κεντρικής εξουσίας στη Μαδρίτη που δηλώνει ότι η διαδικασία αυτή δεν πρόκειται να συμβεί.

Ένταση, επεισόδια και λιποθυμίες υπό βροχή, έξω από κάποια εκλογικά τμήματα της Καταλονίας, μεταξύ ψηφοφόρων και αστυνομικών που επιχειρούν να τους απομακρύνουνΚανονικά οι κάλπες άνοιξαν στις 9.00 τοπική ώρα, δηλαδή στις 10.00 ώρα Ελλάδος. Ένταση, επεισόδια και λιποθυμίες υπό βροχή, έξω από κάποια εκλογικά τμήματα της Καταλονίας, μεταξύ ψηφοφόρων και αστυνομικών που επιχειρούν να τους απομακρύνουν.

Σύμφωνα με εικόνες από τα τηλεοπτικά δίκτυα, υπάρχουν ήδη τραυματίες από τα επεισόδια με τους αστυνομικούς. Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών εναντίον του πλήθους σε έναν δρόμο της Βαρκελόνης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τραυματίες. Σε πολλές περιπτώσεις η αστυνομία έχει κυνηγήσει το πλήθος, προκειμένου να το διαλύσει.Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην Καταλονία αναφέρουν ότι υπάρχουν πάνω από 460 τραυματίες, ως συνέπεια της άσκησης αστυνομικής βίας κατά των πολιτών, που θέλουν να ψηφίσουν στο απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. 

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας αναφέρει ότι μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν και 11 αστυνομικοί.

Ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ δήλωσε ότι η χρήση κλομπ και ελαστικών σφαιρών από την αστυνομία αποτελεί «αδικαιολόγητη χρήση βίας», ενώ δημιουργεί μία απαίσια εικόνα για την Ισπανία.Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, η οποία κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί, απαιτώντας τον τερματισμό της χρήσης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις, κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ο απεσταλμένος της Ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία Ενρίκ Μίλ ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να σεβαστούμε το νομικό πλαίσιο». «Η (τοπική) κυβέρνηση διακινδυνεύει τη δημόσια τάξη και τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων, περιλαμβανομένων μικρών παιδιών» τόνισε.Κάρλες ΠουτζεμόντΗ αστυνομία εισέβαλε με τη βία στο εκλογικό κέντρο της Χερόνα, όπου επρόκειτο να ψηφίσει στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας ο πρόεδρος της επαρχίας, Κάρλες Πουτζεμόντ. Τελικά ο πρόεδρος της Καταλονίας ψήφισε στις 10.54 τοπική ώρα.

Οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας φέρονται να έχουν οργανώσει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας σε διάφορους εναλλακτικούς χώρους όπως σχολεία, μοναστήρια, κέντρα υγείας, γηροκομεία, μουσεία κ.α. την ώρα που τα περισσότερα επίσημα εκλογικά κέντρα έχουν αποκλειστεί ή σφραγιστεί από την κεντρική διοίκηση της ισπανικής αστυνομίας.

Ο μηχανισμός των οπαδών της ανεξαρτησίας τόσο στη Βαρκελώνη όσο και στην Χερόνα ή στο Φιγκέρας βεβαιώνουν τους πολίτες πως θα υπερασπιστούν τα εκλογικά τμήματα καθώς και το δικαίωμα της ψήφου.

Η αστυνομία της Καταλονίας έλαβε από το Σάββατο εντολές να βρίσκεται το αργότερο στις 6.00 το πρωί (7.00 ώρα Ελλάδος) στα διάφορα εκλογικά τμήματα προκειμένου να ζητήσει από τους διαδηλωτές που βρίσκονται εκεί να αποχωρήσουν και στη συνέχεια να σφραγίσουν τις εισόδους. Οι αστυνομικοί έχουν εντολές να δράσουν με πολύ μεγάλη διακριτικότητα προκειμένου να αποφευχθούν οι συγκρούσεις. Ενισχύσεις από τα κεντρικά της Guardia Civil (Ισπανική Πολιτοφυλακή) έχουν αρχίσει ήδη να παίρνουν θέσεις σε διάφορα σημεία της πόλης της Βαρκελώνης πριν ακόμη φέξει. Καμία εκατοστή οχήματα της αστυνομίας εγκατέλειψαν το λιμάνι όπου είχαν συγκεντρωθεί το βράδυ του Σαββάτου για να λάβουν θέσεις διασποράς σε σημεία της πρωτεύουσας της Καταλονίας, όπως διαπίστωσαν τα χαράματα οι δημοσιογράφοι των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων.

Κυβέρνηση Καταλονίας: Ψηφίστε σε όποιο εκλογικό κέντρο βρείτε ανοικτό

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι οι ψηφοφόροι που επιθυμούν να ψηφίσουν μπορούν να πάνε σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό, αν αυτό στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι είναι κλειστό.

Σε ένα ακόμη βήμα προκειμένου να διευκολυνθεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το οποίο η Μαδρίτη έχει χαρακτηρίσει παράνομο και έχει απαγορεύσει, τα ψηφοδέλτια που θα τυπώσουν στο σπίτι τους οι ψηφοφόροι θα θεωρούνται έγκυρα, δήλωσε ο Τζόρντι Τουρούλ εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης. «Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τηρώντας τις εγγυήσεις για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί» τόνισε ο Τουρούλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Καταλονία: Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και ψηφοφόρων έξω από εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης

«Είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι» φωνάζουν οι συγκεντρωμένοι έξω από εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης, στο οποίο έχει αρχίσει να επεμβαίνει η ισπανική αστυνομία.

Δεκάδες μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας σπρώχνουν με τις ασπίδες τους ανθρώπους που είναι συγκεντρωμένοι έξω από αυτό το εκλογικό κέντρο της ΒαρκελώνηςΤην ίδια ώρα φορτηγάκια της αστυνομίας και ένα ασθενοφόρο βρίσκονται σταθμευμένα κοντά στο εκλογικό κέντρο όπου έχουν ξεσπάσει οι ταραχές.

Δεκάδες μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας σπρώχνουν με τις ασπίδες τους ανθρώπους που είναι συγκεντρωμένοι έξω από αυτό το εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Υπήρξαν μάλιστα σκηνές ακόμη και με ηλικιωμένους ανθρώπους που αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερη βιαιότητα. Η Ισπανική αστυνομία δεν περιορίστηκε όμως μόνο στους ηλικιωμένους, καθώς χτύπησε γυναίκες αλλά και Καταλανούς πυροσβέστες, που βρίσκονταν στα σημεία των συμπλοκών.
Μάλιστα σε μία περίπτωση ένας σκύλος, παρά τα χτυπήματα που δέχτηκε ο ιδιοκτήτης του, έμεινε στο πλάι του και προσπάθησε να τον προστατέψει. 
Σε διάφορα εκλογικά κέντρα οι αστυνομικοί απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους, χωρίς να λείπουν τα επεισόδια και οι εντάσεις.Η αστυνομία εισέβαλε με τη βία στο εκλογικό κέντρο της Χερόνα, όπου πρόκειται να ψηφίσει στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας ο πρόεδρος της επαρχίας Κάρλες Πουτζεμόντ.

Εξάλλου το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η αστυνομία και η εθνοφρουρά έχουν αρχίσει να κατάσχουν κάλπες και ψηφοδέλτια από εκλογικά κέντρα στην Καταλονία.«Ιδού οι πρώτες κάλπες και τα ψηφοδέλτια που έχει κατασχέσει η αστυνομία στη Βαρκελώνη. Οι αστυνομικοί συνεχίζουν να αναπτύσσονται στην Καταλονία» ανέφερε το υπουργείο στον λογαριασμό του στο Twitter στις 09.00 (τοπική ώρα, 10.00 ώρα Ελλάδας). Το μήνυμα συνοδευόταν από μια φωτογραφία.Η ισπανική αστυνομία έχει αρχίσει να επεμβαίνει στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας

Από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης στην Καταλονία δήλωσε ότι ποσοστό 73% των εκλογικών κέντρων παραμένει ανοιχτό και ζήτησε την υπομονή των ψηφοφόρων καθώς «γίνονται συχνές επιθέσεις στο σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών μας».

Παρά την ένταση και τα επεισόδια, η διαδικασία της ψηφοφορίας φαίνεται να συνεχίζεται κανονικά, με αρκετούς Καταλανούς μάλιστα να έχουν ανεβασμένο ηθικό.

Η πλειονότητα των κατοίκων επιθυμεί, σε ποσοστό 70%, να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα

Χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας ισπανικές σημαίες, διαδήλωσαν χθες βράδυ σε Μαδρίτη, Βαρκελόνη και άλλες μεγάλες πόλεις για να υπερασπιστούν την ενότητα της Ισπανίας, ενόψει του σημερινού δημοψηφίσματος για την απόσχιση της Καταλονίας.

Οι αρχές ασφαλείας έχουν λάβει εντολή να απομακρύνουν όσους συγκεντρωθούν για να ψηφίσουν. Οι εθελοντές που θα βοηθήσουν απειλούνται με πρόστιμα άνω των 300.000 ευρώΟι καταλανικές αρχές παραμένουν αποφασισμένες να πραγματοποιήσουν το δημοψήφισμα, παρά την απαγόρευσή του ως αντισυνταγματικό από τη Δικαιοσύνη. Οι αρχές ασφαλείας έχουν λάβει εντολή να απομακρύνουν όσους συγκεντρωθούν για να ψηφίσουν. Οι εθελοντές που θα βοηθήσουν απειλούνται με πρόστιμα άνω των 300.000 ευρώ.

Στις 6 Σεπτεμβρίου οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αυτού, παρότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας το είχε κρίνει αντισυνταγματικό και χωρίς να υπάρχει πλήρης συναίνεση μεταξύ των Καταλανών.

Η επαρχία είναι σχεδόν διχασμένη αναφορικά με το θέμα, όμως η πλειονότητα των κατοίκων επιθυμεί, σε ποσοστό 70%, να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα με την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης.Από τις 6 Σεπτεμβρίου ούτε οι νομικές προσφυγές, ούτε οι συλλήψεις και οι έρευνες έχουν αποτρέψει τους αυτονομιστές της Καταλονίας, όπου ζει το 16% των κατοίκων της Ισπανίας.

Σε συνέντευξή του στο AFP ο πρόεδρος της επαρχίας αυτής, ο Κάρλες Πουτζεμόντ, δήλωσε ότι νιώθει πως φέρει «μια μεγάλη ευθύνη».

«Είναι μια πολύ σοβαρή στιγμή», τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι σε περίπτωση νίκης του «ναι» θα ληφθούν «πολιτικές αποφάσεις» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, έπειτα από μια «μεταβατική» φάση στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την απόσχιση της επαρχίας από την Ισπανία.

Οι συνέπειες μιας απόσχισης της επαρχίας αυτής, που εκπροσωπεί το 19% του ΑΕΠ της Ισπανίας και έχει το μέγεθος του Βελγίου, δεν μπορούν να εκτιμηθούν, όπως και αυτές του BrexitΟι συνέπειες μιας απόσχισης της επαρχίας αυτής, που εκπροσωπεί το 19% του ΑΕΠ της Ισπανίας και έχει το μέγεθος του Βελγίου, δεν μπορούν να εκτιμηθούν, όπως και αυτές του Brexit. Ανησυχούν όμως πολύ τους Ισπανούς, οι οποίοι βγήκαν χθες το βράδυ στους δρόμους κατά χιλιάδες διαδηλώνοντας ενάντια στο δημοψήφισμα, τόσο στη Βαρκελώνη όσο και στη Μαδρίτη. Κρατούσαν σημαίες ισπανικές, καταλανικές και ευρωπαϊκές και πανό που έγραφαν «Η Καταλονία είναι η Ισπανία».

Από την πλευρά τους οι αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι έχουν προκαλέσει «μια επανάσταση χαμόγελων» και πραγματοποιούν καθημερινές κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι τονίζει ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και δεν προβλέπεται από το ισπανικό Σύνταγμα.

Σύμφωνα με την νομαρχία, 160 εκλογικά κέντρα έχουν καταληφθεί από τους αυτονομιστές, όμως 1.300 έχουν κλείσει. Η ημέρα κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι γάτας με το ποντίκι.

Το δημοψήφισμα της οργής

Η σύγκρουση Μαδρίτης και αυτονομιστών της Καταλονίας είναι μια από τις χειρότερες κρίσεις που έχει περάσει η Ισπανία, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1975Η Καταλονία ζει μία από τις ιστορικότερες και πιο κρίσιμες στιγμές της μετα-Φράνκο εποχής.

Η σύγκρουση Μαδρίτης και αυτονομιστών της Καταλονίας είναι μια από τις χειρότερες κρίσεις που έχει περάσει η Ισπανία, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1975, μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, αναφερόμενος στο «παράνομο δημοψήφισμα» έχει δηλώσει: «Αυτό το παράνομο σχέδιο διάσπασης δεν έχει θέση σε ένα δημοκρατικό κράτος όπου ισχύει ο νόμος όπως είναι το δικό μας».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2017, 01:16