Οι μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της πόλης Γιεκατερίνεμπουργκ, που διαμαρτύρονται για την απόφαση των τοπικών αρχών να ανεγείρουν στο κεντρικό πάρκο της πόλης μια εκκλησία, και οι οποίες συνεχίζονται για τρίτη μέρα, προκάλεσαν σήμερα την παρέμβαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας κατά την διάρκεια του media forum του «Πανρωσικού λαϊκού μετώπου», και επιχειρώντας να μετριάσει την ένταση που επικρατεί στην πόλη, κάλεσε τις αρχές του Γιεκατερίνεμπουργκ να πραγματοποιήσουν δημοσκόπηση με θέμα την ανέγερση του ναού της Αγίας Αικατερίνης στο κέντρο της πόλης, λέγοντας «Υπάρχει ένας απλός τρόπος, να γίνει δημοσκόπηση. Η μειοψηφία πρέπει να υποταχθεί στην πλειοψηφία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι ενημερώθηκε για τις κινητοποιήσεις «μόλις χθες». «Μάλιστα λίγο εξεπλάγην, δεν κατάλαβα, τι συμβαίνει εκεί. Αυτό είναι ένα καθαρά δικό σας τοπικό ζήτημα» είπε ο Ρώσος πρόεδρος όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι ο ναός πρέπει να ενώνει τους ανθρώπους και όχι να τους διχάζει και κάλεσε τις τοπικές αρχές να λάβουν υπ όψιν τους τις απόψεις των κατοίκων.

Η δημοφιλής ιστοσελίδα Snob.ru γράφει, ότι κατά την διάρκεια του media forum του «Πανρωσικού λαϊκού μετώπου», ο ρώσος πρόεδρος διέκοψε τον δημοσιογράφο που του έθεσε το ερώτημα για τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας με αφορμή την ανέγερση του ναού, ρωτώντας τον: «Διαμαρτύρονται εναντίον τίνος;» . Τότε ο δημοσιογράφος απάντησε: «Ενάντια στην ανέγερση του ναού στην όχθη της λιμνούλας που βρίσκεται στο κέντρο του πάρκου». Ο Ρώσος πρόεδρος τότε ανταπάντησε διερωτώμενος: «Μήπως είναι άθεοι;».

Στη συνέχεια ωστόσο προέτρεψε τις αρχές της πόλης να λάβουν υπ όψιν τους τις απόψεις των κατοίκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλοι έχουν το δικαίωμα της δικής τους άποψης, και αν μιλάμε για τους κατοίκους αυτής της συνοικίας, θα πρέπει να ληφθεί αναμφίβολα υπ όψιν η γνώμη τους» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, κατά την διάρκεια του media forum του «Πανρωσικού λαϊκού μετώπου». «Δεν πρέπει να τραβάνε το σχοινί και να βρίζει ο ένας τον άλλον, αλλά να κάτσουν να συνομιλήσουν και να συμφωνήσουν. Οι αρχές της πόλης, οι περιφερειακές αρχές πρέπει να ασχοληθούν με το ζήτημα αυτό, να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση», δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν.

Μετά την παρέμβαση αυτή του Ρώσου προέδρου ο Δήμος του Γιεκατερίνεμπουργκ, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει δημοσκόπηση για το αν θέλουν οι κάτοικοι της την ανέγερση του ναού στο πάρκο που βρίσκεται κοντά στο θέατρο τέχνης.

Η εφημερίδα Kommersant έγραψε σήμερα ότι το τοπικό ίδρυμα Sotsium έχει πραγματοποιήσει δική του δημοσκόπηση, η οποία έδειξε ότι το 52% των κατοίκων τάσσονται κατά της ανέγερσης του ναού στο κεντρικό αυτό πάρκο. Το 28% απάντησε ότι βλέπει θετικά ή μάλλον θετικά την ανέγερση του, ενώ το 20% δήλωσε ότι αδιαφορεί ή δεν θέλει να απαντήσει.

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Novaya Gazeta στο σημερινό της άρθρο με τίτλο «Ουράλια σημαίνει ελευθερία», περιγράφει εκτενώς τα όσα διαδραματιστήκαν τις τρεις αυτές μέρες στην πόλη Γιεκατερίνεμπουργκ, αλλά και τις συλλήψεις που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις της αστυνομίας κατά την διάρκεια των διαμαρτυριών, επισημαίνοντας ότι καθημερινά συγκεντρώνονταν 4000 – 5000 χιλιάδες άτομα, τα οποία παρέμεναν έως αργά το βράδυ. Αναφέρει μάλιστα τα διάφορα συνθήματα που φώναζε το πλήθος μεταξύ των οποίων και το σύνθημα «Ουράλια σημαίνει ελευθερία!» που αποτέλεσε και τον κύριο τίτλο του άρθρου της εφημερίδας.

«Και όταν δημιουργείται – γράφει η εφημερίδα Novaya Gazeta-η αίσθηση ότι θα αρχίσει η σύγκρουση, επικρατεί ησυχία: στην πλατεία φέρνουν πίτσες, δεκάδες πίτσες που τι προσφέρει κάποιος πλούσιος. Οι διαμαρτυρόμενοι, προτείνουν στου άνδρες των ειδικών δυνάμεων φαγητό, λέγοντας τους «Δεν σας κατηγορούμε για τίποτα. Γνωρίζουμε ότι κι εσείς είσαστε το απλοί άνθρωποι όπως εμείς».

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο του Γιεκατερίνεμπουργκ ξεκίνησαν στις αρχές της εβδομάδας. Σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις οι άνδρες της Ρωσικής Εθνικής Φρουράς συνέλαβαν από 33 έως 68 άτομα. Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου με δηλώσεις του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι κινητοποιήσεις να είναι αποτέλεσμα προβοκάτσιας, ενώ στις 14 Μαΐου είχε δηλώσει ότι το Κρεμλίνο παρακολουθεί τις διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν με αφορμή την ανέγερση του ναού στο κέντρο της πόλης Γιεκατερίνεμπουργκ.

Πηγές: TASS, Interfax, Kommersant, Novaya Gazeta, Snob.ru

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης