Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Ενόψει του επικείμενου εορτασμού, της Παγκόσμιας Ημέρας για τον τερματισμό της ατιμωρησίας για εγκλήματα κατά δημοσιογράφων (2 Νοεμβρίου), ο γενικός εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την προστασία των δημοσιογράφων, Αυστριακός βουλευτής των Σοσιαλιστών Stefan Schennach, χαρακτήρισε τρομακτικό το γεγονός ότι στην Ευρώπη του σήμερα δημοσιογράφοι δολοφονούνται επειδή έκαναν το καθήκον τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι επιθέσεις σε δημοσιογράφους, ιδίως σε όσους ερευνούν τη διαφθορά και την κατάχρηση εξουσίας, αυξάνονται συνεχώς» δήλωσε ο Stefan Schennach, σημειώνοντας ότι «οι επιθέσεις αυτές περιλαμβάνουν απειλές, παρενόχληση, σωματική επίθεση, αυθαίρετη κράτηση, βασανιστήρια και εξαναγκαστικές εξαφανίσεις. Οι γυναίκες δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν συχνά ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις, όπως σεξουαλικές επιθέσεις. Το πιο τρομακτικό γεγονός είναι ότι στην Ευρώπη σήμερα οι δημοσιογράφοι σκοτώνονται επειδή έκαναν το καθήκον τους».

Όπως ανέφερε, «από τις αρχές του τρέχοντος έτους, η πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει καταγράψει 165 αναφορές για επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων σε 31 κράτη μέλη. Οι περισσότερες από αυτές δεν ερευνήθηκαν και οι δράστες δεν έχουν τιμωρηθεί μέχρι στιγμής».

Από τη δημιουργία της Πλατφόρμας του ΣτΕ για την προστασία των δημοσιογράφων, το 2015, 28 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στην Ευρώπη και σε 22 περιπτώσεις υπήρξε ατιμωρησία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή η κατάσταση είναι εντελώς απαράδεκτη. Οι δράστες των επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων πρέπει να διωχθούν δεόντως. Δεν πρέπει να υπάρχει ατιμωρησία για τέτοιες πράξεις. Αυτός είναι ο μόνος σωστός τρόπος για να αποθαρρύνετε άλλες παρόμοιες επιθέσεις» επισήμανε ο κ. Schennach.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης