Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) πραγματοποίησαν για πρώτη φορά τριήμερη επίσημη αποστολή τον Απρίλιο στη Σαουδική Αραβία, κατά τη διάρκεια της οποίας ζήτησαν την απελευθέρωση 30 δημοσιογράφων που κρατούνται, ανακοίνωσε την Τετάρτη η οργάνωση προάσπισης του Τύπου.

Οι RSF αποκάλυψαν σε μήνυμά τους στο Twitter τις συζητήσεις αυτές με την ευκαιρία διεθνούς διάσκεψης για την ελευθερία του Τύπου, που οργανώθηκε στο Λονδίνο από τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας και του Καναδά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είχαμε μια σειρά συναντήσεων από τις 21 έως τις 23 Απριλίου και μπορέσαμε να συναντήσουμε υψηλόβαθμους αξιωματούχους» δήλωσε ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας των RSF. «Ήταν μια αποστολή που δεν έχει ξαναγίνει» πρόσθεσε.

Η αποστολή της ΜΚΟ συναντήθηκε μεταξύ άλλων «επί δύο ώρες με τον γενικό εισαγγελέα (της Σαουδικής Αραβίας), ο οποίος δεν έχει συναντηθεί ποτέ στο παρελθόν με δυτική ΜΚΟ, ούτε ανθρώπους όπως εμείς» συνέχισε ο Ντελουάρ.

Ο γενικός γραμματέας των RSF υπενθύμισε ότι η Σαουδική Αραβία έπεσε στην 170η θέση του καταλόγου της οργάνωσης για τον σεβασμό στην ελευθερία του Τύπου. Η επίδοση αυτή οφείλεται στην κράτηση περίπου 30 δημοσιογράφων, αλλά κυρίως στη δολοφονία στην Τουρκία τον Οκτώβριο του 2018 του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τη δολοφονία αυτή, στην οποία εμπλέκονται υψηλόβαθμα στελέχη του βασιλείου, ανάμεσά τους και ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο ΟΗΕ ζήτησε την αλλαγή της τοποθεσίας διεξαγωγής της G20, η οποία θα πραγματοποιούνταν στο Ριάντ.

«Σε κάθε συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη δολοφονία του Κασόγκι και την κατάσταση των δημοσιογράφων» διευκρίνισε ο Ντελουάρ. «Μπορέσαμε να εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους καταγγέλλουμε την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στη Σαουδική Αραβία» υποστήριξε.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης