Γνωστός δημοσιογράφος του ραδιοφώνου, δολοφονήθηκε στις Φιλιππίνες κοντά στο σπίτι του στα προάστια της Μανίλα, ανακοίνωσε την Τρίτη η αστυνομία των Φιλιππίνων, μια χώρα στην οποία πολλοί επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης μπαίνουν τακτικά στο στόχαστρο.

Οι Φιλιππίνες, είναι μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές του κόσμου για τους δημοσιογράφους και οι περισσότεροι από τους δράστες των δολοφονιών αυτών δεν καταδικάζονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πέρσιβαλ Μαμπάσα, πήγαινε τη Δευτέρα (3/10),  με το αυτοκίνητο στα γραφεία του ραδιοφωνικού σταθμού DWBL, στο οποίο εργαζόταν, όταν δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα τον σκότωσαν, δήλωσε ο διευθυντής της αστυνομίας της Λας Πίνας Χάιμε Σάντος στο ειδησεογραφικό δίκτυο Teleradyo.

«Ήταν πιστός στη δουλειά του και αυτός είναι μάλλον ο λόγος που τον σκότωσαν» πρόσθεσε.

Ο Πέρσιβαλ Μαμπάσα, γνωστός ως Πέρσι Λάπιντ, επέκρινε ανοιχτά τον πρώην πρόεδρο Ροντρίγκο Ντουτέρτε όπως και την πολιτική της κυβέρνησης του διαδόχου του, Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κυρίως κατήγγειλε την παραπληροφόρηση γύρω από τον στρατιωτικό νόμο που τέθηκε σε ισχύ από τον πατέρα του σημερινού προέδρου, όπως και την πρακτική των “προγραφών” που έχει στόχο να μπαίνουν στην μαύρη λίστα άνθρωποι που κατηγορούνται ότι είναι κομμουνιστές, σύμφωνα με το Εθνικό Συνδικάτο Δημοσιογράφων των Φιλιππίνων.

Η οργάνωση αυτή υπεράσπισης των δημοσιογράφων, χαρακτήρισε “αισχρή” την δολοφονία του δημοσιογράφου και σημείωσε πως αυτή καταδεικνύει ότι “η δημοσιογραφία παραμένει ένα επικίνδυνο επάγγελμα στη χώρα”.

Ο Πέρσιβαλ Μαμπάσα, είναι ο δεύτερος δημοσιογράφος που σκοτώνεται μετά την εκλογή του Μάρκος στην προεδρία των Φιλιππίνων στις 30 Ιουνίου, πρόσθεσε το συνδικάτο.

Ο υπηρεσιακός διευθυντής της αστυνομίας της Μανίλα, ανακοίνωσε την σύσταση ομάδας ερευνητών που θα είναι επιφορτισμένη με τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του δημοσιογράφου.

Σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο του 2021, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), η έδρα της οποίας είναι στη Νέα Υόρκη, είχε κατατάξει τις Φιλιππίνες στην 7η θέση του παγκόσμιου δείκτη της ατιμωρησίας, απαριθμώντας 13 ανθρωποκτονίες που δεν εξιχνιάστηκαν.

Από την σύσταση το 2008 του δείκτη αυτού, που αναδεικνύει τις πιο επικίνδυνες χώρες για την άσκηση του επαγγέλματος της δημοσιογραφίας, οι Φιλιππίνες περιλαμβάνονται τακτικά σε αυτόν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης