Δημοσκόπηση ARD: Ισοψηφία Μέρκελ και Σουλτς εάν εξελέγετο καγκελάριος άμεσα από τον λαό

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017, 10:54
Δημοσκόπηση ARD: Ισοψηφία Μέρκελ και Σουλτς εάν εξελέγετο καγκελάριος άμεσα από τον λαό
Τα δύο τρίτα των Γερμανών υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς για την καγκελαρία. Εάν μάλιστα ο καγκελάριος εξελέγετο άμεσα από τον λαό, θα ελάμβανε 41%, όσο δηλαδή και η νυν καγκελάριος Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσκόπηση την οποία διεξήγαγε η εταιρεία «dimap» για λογαριασμό του πρώτου γερμανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD.

Συγκεκριμένα, το 64% των Γερμανών πολιτών τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας του σοσιαλδημοκράτη πρώην πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ μόνο το 14% είναι κατά. Οι ψηφοφόροι, μάλιστα, του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) τάσσονται υπέρ σε ποσοστό 81%, ενώ μόνο το 4% είναι εναντίον.

Εάν εξελέγετο καγκελάριος άμεσα από τον λαό, τότε οι δύο υποψήφιοι, Σουλτς και Μέρκελ, θα ελάμβαναν αμφότεροι 41%. Αυτό σημαίνει -2% για τη νυν καγκελάριο και +5% για τον Μάρτιν Σουλτς σε σχέση με την ανάλογη δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου 2016. Μόνο το 11% των ερωτηθέντων δεν θα ψήφιζε κανέναν εκ των δύο.Επίσης, το 79% των ερωτηθέντων κρίνει ορθή την απόφαση του προέδρου του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να προτείνει τον κ. Μάρτιν Σουλτς για υποψήφιο καγκελάριο, το δε 69% πιστεύει ότι το SPD θα καταφέρει να κάνει μια νέα αρχή με τον κ. Σουλτς. Οι ψηφοφόροι του κόμματός του το πιστεύουν σε ποσοστό 85%. Το 51% των ερωτηθέντων έχει τη γνώμη ότι ο κ. Σουλτς διαθέτει το αισθητήριο να αντιληφθεί τις αγωνίες του κόσμου.

Το 79% των πολιτών θεωρεί ότι η κα Μέρκελ διαθέτει ηγετικές ικανότητες, ενώ για τον κ. Σουλτς το πιστεύει το 60%. Επίσης, το 78% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κα Μέρκελ έχει τις απαιτούμενες ικανότητες για το αξίωμα, ενώ για τον Σουλτς το πιστεύει το 68%. Αξιόπιστη θεωρεί την κα Μέρκελ το 64%, ενώ τον κ. Σουλτς το 65%.

Συμπαθή βρίσκει τη νυν καγκελάριο το 63%, η οποία υπολείπεται έτσι του κ. Σουλτς, ο οποίος χαίρει της συμπάθειας του 69% των Γερμανών πολιτών.

Όπως σχολιάζει το ARD στην ηλεκτρονική του ιστοσελίδα, ο Σουλτς ακολουθεί κατά πόδας την κα Μέρκελ, αν και το 65% των ερωτηθέντων λέει πως δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής υπέρ ποιας πολιτικής ακριβώς τάσσεται ο πρώτος.

Κατά το 39% των ερωτηθέντων ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχει ηγετικές ικανότητες, το 53% θεωρεί ότι διαθέτει τις απαιτούμενες γα το αξίωμα του καγκελαρίου ικανότητες, το 40% τον θεωρεί αξιόπιστο και το 45% συμπαθή.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017, 11:06