Την διάθεση κονδυλίων ύψους 21,5 εκατομμυρίων λιρών για τους σκοπούς της έρευνας και ανάπτυξης πάνω στο γραφένιο ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν.

Το πρωτοποριακό υλικό ανακαλύφθηκε αρχικά από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, και είναι ένα από τα ελαφρύτερα, αλλά ταυτόχρονα ανθεκτικότερα και πιο αγώγιμα υλικά που υπάρχουν. Σύμφωνα με τον Όσμπορν, σκοπός της εν λόγω επένδυσης είναι το γραφένιο να «βγει» από τα εργαστήριο και να βρει τη θέση του στη βρετανική βιομηχανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γραφένιο αποτελείται από φύλλα άνθρακα πάχους ενός ατόμου και οι ιδιότητές του το καθιστούν ένα από τα πλέον «σίγουρα στοιχήματα» όσον αφορά το μέλλον της τεχνολογίας και της βιομηχανίας. Το 2010, ο Αντρέ Γκάιμ και ο Κωνσταντίν Νοβοσέλοφ είχαν βραβευτεί μάλιστα με το Νόμπελ Φυσικής για τη δουλειά τους πάνω στο υλικό αυτό.

Το «Συμβούλιο Ερευνών Μηχανολογίας και Φυσικών Επιστημών» της Βρετανίας – που παρέχει με τη σειρά του 10 εκατομμύρια λίρες – έχει προσδιορίσει τα πλέον πολλά υποσχόμενα ερευνητικά προγράμματα βρετανικών πανεπιστημίων που θα επωφεληθούν από τα κρατικά κονδύλια. Μεταξύ αυτών των πανεπιστημίων, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, βρίσκονται το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, το Imperial College London, και τα πανεπιστήμια του Μάντσεστερ, του Έξετερ και του Durham, καθώς και το Royal Holloway. Τα πανεπιστήμια αυτά θα συνεργαστούν με εταιρείες- κολοσσούς, όπως η Nokia, η BAE System, η Procter&Gamble, η Qinetiq, η Rolls Royce, η Dyson, η Sharp και η Philips Research, οι οποίες θα «σπρώξουν» στις έρευνες πάνω στο γραφένιο άλλα 12 εκατομμύρια λίρες.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Όσμπορν είχε ανακοινώσει χρηματοδότηση ύψους 50 εκατομμυρίων λιρών πάνω στο γραφένιο το 2011, τα 38 εκατ. των οποίων χρησιμοποιήθηκαν ήδη για την ίδρυση ενός «κέντρου ερευνών» ειδικά για το υλικό, με έδρα το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη προσανατολίζονται σε ηλεκτρονικά νέας γενιάς, όπως λεπτότερες και ελαφρύτερες touchscreens και οθόνες υπολογιστών, καθώς και σε εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε αεροσκάφη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πρόσφατη ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών είχε υποδείξει τους τομείς τεχνολογικής ανάπτυξης στους οποίους θεωρεί πως η Μ. Βρετανία πρέπει να διαπρέψει. Μεταξύ αυτών βρίσκονται η διαστημική βιομηχανία, που συνεχίζει να αναπτύσσεται παρά την οικονομική ύφεση, η πληροφορική (με ιδιαίτερο προσανατολισμό στην ανάπτυξη υπολογιστικών συστημάτων επιστημονικών ερευνών, για διαχείριση big data), η συνθετική βιολογία, η αναγεννητική ιατρική (έρευνες πάνω σε βλαστοκύτταρα), η γεωργική επιστήμη, η αποθήκευση ενέργειας, η ρομποτική και τα προηγμένα υλικά.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης