Δύο Θιβετιανοί συνελήφθησαν στην Κίνα με την κατηγορία ότι υποκίνησαν άλλους να αυτοπυρποληθούν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Τα επίσημα κινεζικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι οποιοσδήποτε συλληφθεί με αυτήν την κατηγορία θα κατηγορηθεί για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως» και άρα θα κινδυνεύει να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανακοίνωση της κινεζικής αστυνομίας ανέφερε ότι ο Λοράνγκ Κοντσόκ, ένας μοναχός περίπου 40 ετών από το μοναστήρι Κίρτι της περιοχής Άμπα στην επαρχία Σετσουάν, συνελήφθη με την κατηγορία ότι από το 2009 έχει υποκινήσει οκτώ ανθρώπους να αυτοπυρποληθούν, τρεις εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους.

«Έδρασε υπό τις διαταγές του Δαλάι Λάμα και των οπαδών του» μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων, στηριζόμενο στην ομολογία του και στην έρευνα της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι ο μοναχός χαρακτήρισε ήρωες τους αυτοπυρποληθέντες και δήλωσε πως η πράξη αυτή δεν είναι αντίθετη με το βουδιστικό δόγμα.

Στη συνέχεια ο Λοράνγκ Κοντσόκ φέρεται να «στρατολόγησε» τον ανιψιό του, τον 31χρονο Λοράνγκ Τσέρινγκ, προκειμένου να τον βοηθήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο, ο Λοράνγκ Κοντσόκ επικοινώνησε με την οργάνωση «Ανεξαρτησία Θιβέτ» μετά την αυτοπυρπόληση ενός μοναχού με το όνομα Ταπέι τον Φεβρουάριο του 2009 και συνεχώς ενημέρωνε την οργάνωση αυτή για νέες περιπτώσεις αυτοπυρπολήσεων.

Συνολικά 92 Θιβετιανοί έχουν αυτοπυρποληθεί από το 2009 για να διαμαρτυρηθούν κατά της διακυβέρνησης της Κίνας, και τουλάχιστον 75 από αυτούς τελικά πέθαναν. Ο αριθμός των αυτοπυρπολήσεων έχει αυξηθεί ραγδαία φέτος – μόνο τον Νοέμβριο καταγράφηκαν 28 περιπτώσεις.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης