Δύο αγνοούμενοι έπειτα από φωτιά σε ναυτική, ερευνητική βάση στην Ανταρκτική

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012, 22:28
Δύο αγνοούμενοι έπειτα από φωτιά σε ναυτική, ερευνητική βάση στην Ανταρκτική
Δύο άνθρωποι αγνοούνται μετά την έκρηξη και την πυρκαγιά που προκλήθηκε σε μια ναυτική βάση της Βραζιλίας στην Ανταρκτική, όπως ανέφεραν στρατιωτικές πηγές.

Σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό της Βραζιλίας, η φωτιά ξεκίνησε από τον χώρο των ηλεκτρογεννητριών της βάσης Κομαντάντε Φεράζ, στο νησί του Βασιλιά Γεωργίου.

Ένας στρατιώτης τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε αρχικά σε μια πολωνική βάση, για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, και από εκεί στη βάση Εδουάρδο Φρέι της Χιλής.

Το προσωπικό και οι στρατιώτες της βάσης προσπαθούν να περιορίσουν την έκταση της πυρκαγιάς.

Ωστόσο, περίπου 30 ερευνητές, ένας ορειβάτης και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Βραζιλίας που βρίσκονταν στον χώρο έχουν ήδη απομακρυνθεί και φιλοξενούνται προσωρινά σε χιλιανό έδαφος.

Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία της Χιλής, συνολικά 42 Βραζιλιάνοι και δύο Ισπανοί μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στην πόλη Πούντα Αρένας, η οποία απέχει 3.090 χιλιόμετρα νοτίως του Σαντιάγκο.

Ο υπουργός Άμυνας της Χιλής, Αντρές Αλαμάν, είπε ότι η βραζιλιάνικη βάση έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Διευκρίνισε, δε, ότι οι δύο αγνοούμενοι «πιθανότατα έχουν σκοτωθεί».

Στη βάση Κομαντάντε Φεράζ πραγματοποιούνταν επιστημονικές έρευνες, κυρίως για τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012, 22:31