Ο σύμβουλος και γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Τζέισον Γκρίνμπλατ συζήτησαν σήμερα με τον βασιλιά της Ιορδανίας τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να εξευρεθεί μια λύση στο Μεσανατολικό, όπως ανέφεραν επίσημες αμερικανικές πηγές.

Οι Κούσνερ και Γκρίνμπλατ ξεκίνησαν από το Αμάν μια περιοδεία στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθούν επίσης το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Αίγυπτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τον βασιλιά Αμπντάλα συζήτησαν «την ενίσχυση της συνεργασίας, περιφερειακά θέματα, την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και τις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Αμάν.

Η Ιορδανία είναι η μία από τις δύο αραβικές χώρες, η άλλη είναι η Αίγυπτος που έχουν υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ. Είναι επίσης σημαντικός παράγοντας στην ειρηνευτική διαδικασία αλλά και ο θεματοφύλακας των ιερών τόπων των μουσουλμάνων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Τη Δευτέρα ο βασιλιάς Αμπντάλα δέχτηκε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε μια σπάνια επίσκεψη του τελευταίου στο Αμάν. Σύμφωνα με τα ανάκτορα, του επανέλαβε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν βήματα για την ειρήνευση «στη βάση της λύσης των δύο κρατών», δηλαδή με την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανέφερε ότι η συνάντηση αυτή αφορούσε το θέμα της Ιερουσαλήμ και ότι ο Νετανιάχου επανέλαβε στον βασιλιά τη δέσμευση της χώρας του να σεβαστεί το υπάρχον καθεστώς στους Αγίους Τόπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης