Του Κώστα Μπετινάκη

Τον περασμένο μήνα, η βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος από την Χαβάη, Tulsi Gabbard είχε επικρίνει από εκπομπή του CNN την στρατηγική της κυβέρνησης Ομπάμα στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια εκ βαθέων συνέντευξη η Γκάμπαρντ είχε χαρακτηρίσει την προσπάθεια της Ουάσιγκτον να ανατρέψει τον Άσαντ «αντιπαραγωγική» και «παράνομη» πριν προχωρήσει ακόμη περισσότερο κατηγορώντας την CIA ότι εξόπλιζε τους τρομοκράτες τους οποίους τώρα, ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει «ορκισμένους εχθρούς».

Με λίγα λόγια, η Γκάμπαρντ είχε πει στους Αμερικανούς πως η κυβέρνηση τους λέει ψέματα και «όλα αυτά οδηγούν σε ενδεχόμενη έναρξη Γ΄ Παγκόσμιου Πολέμου».

Σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη κίνηση, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από την Γεωργία, Austin Scott είχε συμμερισθεί τις απόψεις της Γκάμπαρντ λέγοντας πως θα πρέπει να σταματήσει η προσπάθεια ανατροπής του Άσαντ και να επικεντρωθεί η προσπάθεια για την καταστροφή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι όλα αυτά είχαν συμβεί πριν τα αιματηρά γεγονότα στο Παρίσι.

Έτσι την περασμένη Παρασκευή οι δύο βουλευτές, από διαφορετικά κόμματα, υπέβαλαν, από κοινού, τροπολογία στην Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με την οποία ζητούν να τερματισθεί –αυτό που χαρακτηρίζουν- «ο παράνομος πόλεμος» για την ανατροπή του προέδρου Άσαντ που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες Σύρους πολίτες και αν επικεντρωθούν στον αγώνα για την εξουδετέρωση του Ισλαμικού Χαλιφάτου, πιο γνωστού ως ISIS.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχει εμπλακεί σε δύο πολέμους στη Συρία» υποστηρίζει η Γκάμπαρντ. «Ο πρώτος είναι εναντίον του ISIS και άλλων εξτρεμιστικών ισλαμικών ομάδων, με εξουσιοδότηση του Κογκρέσου μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11/9. Ο δεύτερος πόλεμος είναι παράνομος και πρόκειται για την ανατροπή του προέδρου της Συρίας Άσαντ και της κυβέρνησής του».

Όπως δήλωσε ο Σκοτ, «η προσπάθεια να ανατραπεί ο Άσαντ σ΄ αυτό το στάδιο είναι αντιπαραγωγική και πιστεύω πως αυτός δεν θα πρέπει να είναι ο πρωταρχικός μας στόχος».

Από το 2013, η CIA έχει εκπαιδεύσει και εξοπλίσει περί τους 10.000 αντικαθεστωτικούς αντάρτες, αν και ο αριθμός των αποκαλούμενων «μετριοπαθών» αντικαθεστωτικών ανταρτών δεν είναι ξεκάθαρος.

Αλλά πλέον και οι υποστηριζόμενοι από την CIA αντάρτες βομβαρδίζονται από τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη μη έχοντας προοπτική διάσωσης από τους Αμερικάνους πάτρονές τους, όπως υποστηρίζουν Αμερικάνοι αξιωματούχοι και επισημαίνει και άρθρο του ο Tyler Durden στο «informationclearinghouse.info».

Από το καλοκαίρι ήδη είχαν προκληθεί έντονες αντιδράσεις στο Κογκρέσο και βουλευτές ζητούσαν να περιορισθούν οι δαπάνες της CIA για τον εξοπλισμό και εκπαίδευση των «αντικαθεστωτικών ανταρτών». Ιδιαίτερα όταν έγινε γνωστό ότι οπλισμός που τους είχε αποσταλεί είχε παραδοθεί στην αλ-Κάιντα για να τους επιτρέψει «ελεύθερη διέλευση» από περιοχή που βρισκόταν στον έλεγχο της εξτρεμιστικής ομάδας.
Η Γκάμπαρντ επισημαίνει πως «ουδέποτε το Κογκρέσο έδωσε εξουσιοδότηση στην CIA για την πραγματοποίηση της συγκαλυμμένης επιχείρησης στη Συρία, ούτε για το πρόγραμμα είχε ενημερωθεί η αρμόδια επιτροπή.

Ο «πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας» έχει καταστρέψει ως τώρα τρεις χώρες

Ως τώρα η ρητορική της Δύσης με πρόφαση το σύνθημα «πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας» με βάση το «είσαστε μαζί μας ή με τους τρομοκράτες», του προhγούμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ W. Μπους, είχε επακόλουθα βαρβαρισμού. Έχει οδηγήσει στην διάλυση τεσσάρων χωρών. Του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης και της Συρίας.

Το Ιράκ και η Συρία, αποτελούσαν χώρες – πρότυπα για το σύστημα εκπαίδευσης και υγείας που είχαν, στον χώρο της Μέσης Ανατολής.

Αποτέλεσμα; Στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν, για τους οποίους υποτίθεται πως έγινε ο πόλεμος ζουν και βασιλεύουν. Όσο για την αλ- Κάιντα, μεταμορφώθηκε και εξαπλώθηκε με παρακλάδια της όπως η αλ-Νούσρα και το πλέον φανατικό Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Η αλ-Κάιντα, ούτε υπήρχε στο Ιράκ πριν την «Επιχείρηση Ελευθερία» των Αμερικανών και την ενίσχυση που παρείχαν στη σουνιτική κοινότητα από τις ΗΠΑ με επακόλουθο τον «θρησκευτικό» εμφύλιο με τους Σιίτες, οδήγησε στην δημιουργία του ISIS (πρώην ISIL: Ισλαμικού Χαλιφάτου Ιράκ και Λεβάντε).

Επακόλουθο ήταν μετά την διάλυση του ιρακινού στρατού (με την πρόφαση ότι ήταν δημιούργημα του Άσαντ) να καταλάβουν οι τζιχαντιστές ένα μεγάλο κομμάτι του Ιράκ. Ένα άλλο τμήμα παραδόθηκε από τους Αμερικανούς στους Κούρδους του Ιράκ, που έχουν ήδη δημιουργήσει ένα άτυπο αυτόνομο κρατίδιο.

Η αναταραχή που προκλήθηκε από την «Αραβική Άνοιξη» προκάλεσε και ενδυνάμωση των τζιχαντιστικών ομάδων που είτε μεταφέρθηκαν από τη μία αραβική χώρα στην άλλη, με την συγκατάθεση των ΗΠΑ. Είτε ενισχύθηκαν από την αντιπαλότητα Σουνιτών και Σιιτών Μουσουλμάνων στο ισλαμικό περιβάλλον των Αράβων.

Έτσι, η προσπάθεια βίαιης αναδιάταξης των συνόρων της περιοχής που είχε διαμορφώσει τα ως τώρα γνωστά σύνορα της συνθήκης «Σάικς-Πικό) του 1916 οδήγησε στην «αυτονόμηση» των Σουνιτών στις περιοχές που είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές, και την ίδρυση του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Η ανακήρυξη του «χαλιφάτου» ήταν κίνηση με ιδεολογική και θεολογική σημασία. Επειδή η «διακυβέρνηση είναι υπό την κυριαρχία του χαλίφη».

Ο τελευταίος χαλίφης επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ήταν ο  Αμπντούλμεσίντ II. Το χαλιφάτο καταργήθηκε το 1924.Δηλαδή, το Ισλαμικό Χαλιφάτο, Daesh –όπως το αποκαλούν ή «Ισλαμικό Χαλιφάτο» όπως το έχουν ανακηρύξει τα δυτικά Μέσα, έχει ορίσει ως πνευματικό ηγέτη ολόκληρου του Ισλάμ τον Abu Bakr al-Baghdadi.

Αν προσθέσουμε τώρα τις νεοαποικιακές βλέψεις των Αμερικανών όσο και των Γάλλων και στην Αφρική (λόγω των πλούσιων ενεργειακών κοιτασμάτων της Μαύρης Ηπείρου), θα βρεθούμε στις απαρχές ενός πολέμου που με την διασπορά των μουσουλμάνων μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη προκαλεί έναν έντονο θρησκευτικό ρατσισμό.

Για να ξεχαστεί το σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης «Ελευθερία, Ισότητα, αδελφοσύνη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης