Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Μόνον τον…γέλωτα προκαλεί η σημερινή απάντηση του Επιτρόπου Várhelyi, προς παλαιότερη ερώτηση του Κύπριου ευρωβουλευτή της Ομάδας της Αριστεράς Niyazi Kizilyürek, σχετικά με το ποιές πρωτοβουλίες πρόκειται να λάβει η Κομισιόν, για την προστασία του ιστορικού και θρησκευτικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλήρως ευθυγραμμισμένος ο Επίτροπος, προς το δόγμα της ΕΕ «Μην στάξει η ουρά της Τουρκίας», αφού αναφέρει ότι, η Τουρκία έχει αναπτύξει μια εδραιωμένη παράδοση στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και αναγνωρισμένη παράδοση ανοικτού πνεύματος και πολιτισμικής ευρύτητας, διαβεβαιώνει (προφανώς αστεϊζόμενος) ότι η Κομισιόν συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση και να εκφράζει τις ανησυχίες αυτές κατά τις διμερείς επαφές της με τις τουρκικές αρχές!

Στην ερώτηση του, ωστόσο, ο Κύπριος ευρωβουλευτής είχε επισημάνει ότι, τυχόν προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Είναι σίγουρο ότι μια τέτοια ενέργεια θα επιφέρει εντάσεις και αντιπαραθέσεις στην περιοχή και θα αποτελέσει επιπρόσθετο λόγο αστάθειας.

Ακολουθει ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου, που χαρακτηρίζει «λυπηρή» την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απάντηση του κ. Várhelyi εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (28.8.2020)

«Όπως υπογράμμισε ο ύπατος εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος, η Αγία Σοφία έχει ισχυρή συμβολική, ιστορική και οικουμενική αξία.

Η Τουρκία έχει αναπτύξει μια εδραιωμένη παράδοση στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και αναγνωρισμένη παράδοση ανοικτού πνεύματος και πολιτισμικής ευρύτητας.

Η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να ανατρέψει μία από τις ιστορικές αποφάσεις της σύγχρονης Τουρκίας και η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας να θέσει το μνημείο υπό τη διαχείριση της Προεδρίας Θρησκευτικών Υποθέσεων είναι λυπηρή.

Η Τουρκία, ως ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας των Πολιτισμών, έχει δεσμευτεί για την προώθηση του διαθρησκευτικού και του διαπολιτισμικού διαλόγου, καθώς και για την προώθηση της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης.

Η Επιτροπή έχει τονίσει επανειλημμένα, μεταξύ άλλων και στην τελευταία ετήσια έκθεσή της ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η ΕΕ έχει επίσης καλέσει επανειλημμένα την Τουρκία να αποφεύγει οποιαδήποτε αιτία προστριβής ή ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση και να εκφράζει τις ανησυχίες αυτές κατά τις διμερείς επαφές της με τις τουρκικές αρχές.»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης