Δύο πολιτικοί κρατούμενοι απελευθερώθηκαν στην Κούβα

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011, 03:26
Δύο πολιτικοί κρατούμενοι απελευθερώθηκαν στην Κούβα
Δύο ακόμη πολιτικούς κρατούμενους, απελευθέρωσαν οι αρχές της Κούβας το Σάββατο όπως είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2010, που ωστόσο παρέμεναν έγκλειστοι διότι αρνούνταν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο τελευταίος που απελευθερώθηκε είναι ο Άνχελ Μόγια, ένας 46χρονος οικοδόμος που είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 20 ετών. Η σύζυγός του Μπέρτα Σολέρ, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης «Κυρίες στα Λευκά», ισχυρίστηκε ότι επέστρεψε στο σπίτι του.

Η απελευθέρωσή του πραγματοποιήθηκε μερικές ώρες μετά την απελευθέρωση του 68χρονου δημοσιογράφου Έκτορ Μασέδα, ιδρυτή του εκτός νόμου Φιλελεύθερου κόμματος, συζύγου μιας από τις βασικές ηγέτιδες των Κυριών στα Λευκά.
Ο Μασέδα, που απελευθερώθηκε το απόγευμα παρά τη θέλησή του, καθώς δήλωνε ότι θα παρέμενε στη φυλακή έως ότου να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι θα παραμείνει στην Κούβα, σύμφωνα με τον Ελισάρδο Σάντσες, ηγέτη μιας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων την δράση της οποίας επιτρέπουν οι αρχές.

Οι Μασέδα και Μόγια ήταν ανάμεσα στους 52 αντιφρονούντες που είχε συμφωνήσει να απελευθερώσει τον Ιούλιο ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο, με την διαμεσολάβηση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Εξ αυτών 11 απέρριψαν την πρόταση να ζήσουν στην Ισπανία. Οι τέσσερις από τους 11 απελευθερώθηκαν αυτό το μήνα, ο 59χρονος Εδουάρδο Δίας την Παρασκευή και ο 57χρονος Γκίντο Σίγκλερ την 4η Φεβρουαρίου.

Ο Μασέδα, ο οποίος είχε σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός, είχε συνεργαστεί με την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) και με τις διεθνούς φήμης εφημερίδες Le Monde και The New York Times. Η αποφυλάκισή του έγινε υπό όρους.

Η Αβάνα θεωρεί τους περισσότερους από τους φυλακισμένους που η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία θεωρεί κρατούμενους συνείδησης, μισθοφόρους που δουλεύουν για τις ΗΠΑ.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011, 03:32