Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ασκήθηκαν διώξεις κατά του επικεφαλής του ουκρανικού ακροδεξιού κινήματος Δεξιός Τομέας, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Κίεβο, για «υποκίνηση σε τρομοκρατία» στη Ρωσία.

Η ρωσική επιτροπή έρευνας, το κύριο όργανο που είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή ποινικών ερευνών στη Ρωσία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι έχει ασκήσει διώξεις εναντίον του Ντμίτρο Γιάρος επειδή υποκίνησε δημόσια «σε τρομοκρατία και εξτρεμισμό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σύμφωνα με την έρευνα, ο επικεφαλής της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Πράβι Σέκτορ (Δεξιός Τομέας) Ντμίτρο Γιάρος κάλεσε σε ομιλίες του τις αντιρωσικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε εξτρεμιστικές πράξεις και να σπείρουν τον τρόμο στο ρωσικό έδαφος», εξηγεί στην ανακοίνωσή της η επιτροπή.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται η πρόθεση της επιτροπής να ζητηθεί η έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης εναντίον του Γιάρος.

Ο Δεξιός Τομέας είναι ένα παραστρατιωτικό κίνημα, το οποίο ο Γιάρος έχει χαρακτηρίσει «εθνικιστικό όμως όχι φασιστικό», που αύξησε τη δημοτικότητά του μεταξύ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Κίεβο εμφανιζόμενο στην πρώτη γραμμή στη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οπαδοί του αντλούν την κληρονομία τους από τους ουκρανούς εθνικιστές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και επιθυμούν μια Ουκρανία απαλλαγμένη από οποιαδήποτε ξένη επιρροή, τόσο ρωσική όσο και ευρωπαϊκή.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μια πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο Γιάρος φέρεται να έγραψε μια επιστολή στον επικεφαλής των τσετσένων ανταρτών Ντόκου Ουμάροφ ζητώντας του να προσφέρει όπλα στους αντιρώσους διαδηλωτές.

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ρωσικής διπλωματίας και του τσετσένου προέδρου Ραμζάν Καντίροφ. Ο Δεξιός Τομέας ισχυρίστηκε ότι ο ιστότοπός του είχε πέσει θύμα πειρατείας.

Εξάλλου, η ρωσική υπηρεσία παρακολούθησης των επικοινωνιών Roskomnadzor ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει εμποδίσει την πρόσβαση σε 13 εθνικιστικές ουκρανικές σελίδες στον πιο δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης στη Ρωσία, τον Vkontakte. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η σελίδα του Γιάρος, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης