Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, ζήτησε την Τρίτη τη δημιουργία ενός «συμβουλίου αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Σένγκεν» και τον διορισμό ενός «προέδρου του Σένγκεν», σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Η φωνή του Βορρά», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η πολιτική εξουσία θα πρέπει να ασκείται για να θέτει τους προσανατολισμούς, κυρίως για τους εξωτερικούς ελέγχους. Ας δημιουργήσουμε ένα συμβούλιο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Σένγκεν, έναν πρόεδρο του Σένγκεν» τονίζει ο Ζιπέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όταν διαπιστώνουμε πως οι χώρες δεν παίζουν πλέον το παιχνίδι αυτό, μπορούμε να αποβάλουμε προσωρινά μία χώρα που δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη έχει αποδεχθεί μία ρήτρα εξασφάλισης» προσθέτει στη συνέντευξή του στην περιφερειακή αυτή εφημερίδα.

Πρόσφατα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, είχε απειλήσει να αποσύρει τη χώρα του από τη Συνθήκη του Σένγκεν, εάν δεν τροποποιηθούν οι διατάξεις που αφορούν στην ελεύθερη διακίνηση, ζητώντας να «προστατευθούν τα σύνορα της Ευρώπης».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήδη δρομολογείται μία μεταρρύθμιση κατόπιν αιτήματος πολλών χωρών, ιδίως λόγω της μαζικής εισροής παράνομων μεταναστών κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, κυρίως Τυνησίων που έφθαναν στη Γαλλία μέσω Ιταλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης