Κυβερνητική κρίση ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης 5 Ιουλίου στη Βρετανία, εξαιτίας της παραίτησης δύο υπουργών της κυβέρνησης, ενέργεια η οποία αποτελεί ένα «γερό χτύπημα», προς τον πρωθυπουργό  Μπόρις Τζόνσον. Πιο συγκεκριμένα τις παραιτήσεις τους υπέβαλλαν, κατά σειρά ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ και ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.

Ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ δήλωσε ότι έχασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα του Μπόρις Τζόνσον να κυβερνά προς το εθνικό συμφέρον μετά από μια σειρά σκανδάλων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει με ήσυχη τη συνείδησή του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πολλοί βουλευτές αλλά και η κοινή γνώμη έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα του Τζόνσον να κυβερνά για το εθνικό συμφέρον.

«Λυπάμαι που το λέω, ωστόσο, ότι είναι σαφές για μένα ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει υπό την ηγεσία σας – και ως εκ τούτου έχετε χάσει την εμπιστοσύνη μου επίσης», ανέφερε ο Τζάβιντ σε επιστολή του προς τον Τζόνσον.

Από την πλευρά του, ο ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, με επιστολή του την οποία και ανάρτησε στο twitter, γνωστοποιώντας την παραίτησή του από το πόστο του υπουργού Οικονομικών ανέφερε πως με δισταγμό πήρε την απόφαση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι».

«Έγινε ξεκάθαρο σε μένα ότι οι προσεγγίσεις μας είναι θεμελιωδώς πολύ διαφορετικές» έγραψε μεταξύ άλλων ο Ρίσι Σουνάκ στην επιστολή του προς τον Μπόρις Τζόνσον.

Οι δύο αυτές παραιτήσεις ήρθαν ως επακόλουθο, της κίνησης του Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει συγγνώμη για αυτό που παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος του, καθώς δεν συνειδητοποίησε ότι ο πρώην υπουργός Κρις Πίντσερ ήταν ακατάλληλος για δουλειά στην κυβέρνηση μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον του. 

«Εκ των υστέρων, αυτό ήταν το λάθος που κάναμε. Ζητώ συγγνώμη από όλους όσους έχουν επηρεαστεί πολύ από αυτό το λάθος», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον στους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας.

Παραιτήθηκε και ο αντιπρόεδρος των Συντηρητικών Μπιμ Αφολάμι

Εκτός των δύο προαναφερθέντων υπουργών, λίγη ώρα αργότερα, υπέβαλλε παραίτηση από το αξίωμά του, ένας από τους αντιπροέδρους του Συντηρητικού κόμματος, ο Μπιμ Αφολάμι, όπως ανέφερε μέσω του Twitter η πολιτική συντάκτρια του TalkTV, Κέιτ Μακάν. Ο Αφολάμι ήταν αντιπρόεδρος του κόμματος αρμόδιος για τη Νεολαία. 

Διπλή παραίτηση βουλευτών των Τόρις

Λίγη ώρα αργότερα, ο ορυμαγδός των παραιτήσεων είχε και συνέχεια, με δύο βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος να παραιτούνται από τις κυβερνητικές θέσεις τους που δεν ήταν υψηλόβαθμες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηγεσία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Οι ιδιωτικοί γραμματείς του κοινοβουλίου Τζόναθαν Γκούλις και Σακίμπ Μπάτι ανάρτησαν τις επιστολές παραίτησής τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι κοινοβουλευτικοί ιδιωτικοί γραμματείς βοηθούν τους υπουργούς στο έργο τους.

Η Υπ.Εξ. Λιζ Τρας στηρίζει τον Μπόρις Τζόνσον

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε ότι στηρίζει «100%» τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, μετά την παραίτηση δύο υπουργών της κυβέρνησής του νωρίτερα, όπως μεταδίδει το BBC.

Οι δύο υπουργοί Οικονομικών και Υγείας, Ρίσι Σουνάκ και Σάτζιντ Τζάβιντ, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους νωρίτερα, τη στιγμή που ο ίδιος ο Τζόνσον προσπαθούσε να ζητήσει συγγνώμη για το νέο σκάνδαλο ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς στο οποίο ενεπλάκη ένα μέλος της κυβέρνησής του, ο Κρις Πίντσερ, την περασμένη εβδομάδα. Ο Τζόνσον παραδέχτηκε το λάθος του αλλά είπε ότι δεν είχε αντιληφθεί πως ο Κρις Πίντσερ, ο πρώην αναπληρωτής υπεύθυνος για την κομματική πειθαρχία, ήταν ακατάλληλος για τη θέση αυτή.

Η αρχική, αόριστη απάντηση της Ντάουνινγκ Στριτ σε αυτήν τη νέα κρίση επικρίθηκε δριμύτατα. Σε πρώτη φάση, το πρωθυπουργικό γραφείο ισχυρίστηκε ότι ο Τζόνσον δεν γνώριζε τις παλαιότερες καταγγελίες σε βάρος του Πίντσερ όταν τον διόρισε αναπληρωτή υπεύθυνο για την κομματική πειθαρχία, τον Φεβρουάριο. Όταν αποκαλύφθηκε όμως ότι ήταν ενήμερος από το 2019, δήλωσε ότι ο διορισμός του Πίντσερ ήταν λάθος και ζήτησε συγγνώμη.

Κιρ Στάρμερ: Η κυβέρνηση καταρρέει…

Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ σχολίασε μετά τις παραπάνω εξελίξεις, ότι είναι σαφές πως η κυβέρνηση του Τζόνσον καταρρέει. «Έπειτα από όλη αυτήν την προχειρότητα, τα σκάνδαλα και τις αποτυχίες, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση τώρα καταρρέει», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν θα υποστήριζε τη διενέργεια εθνικών εκλογών εάν προκηρύσσονταν τις επόμενες δύο εβδομάδες, ο Στάρμερ απάντησε: «Ναι. Χρειαζόμαστε μια νέα αρχή για τη Βρετανία. Χρειαζόμαστε αλλαγή κυβέρνησης».

Ο Τζόνσον διορίζει τον Στιβ Μπάρκλεϊ στη θέση του υπουργού Υγείας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διόρισε τον προσωπάρχη της Ντάουνινγκ Στριτ, τον Στιβ Μπάρκλεϊ, στη θέση του υπουργού Υγείας μετά την παραίτηση του Σάτζιντ Τζάβιντ νωρίτερα σήμερα, γράφει η εφημερίδα Daily Telegraph.

Ο Τζόνσον λέει ότι λυπάται που βλέπει τον Σουνάκ και τον Τζαβίντ να παραιτούνται

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και τον πρώην υπουργό Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ ότι λυπάται που τους βλέπει να παραιτούνται.

Ο Τζόνσον έκανε τα σχόλια αυτά σε επιστολές που έστειλε στους δύο πρώην υπουργούς του, τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

Ο Ναντίμ Ζαχάουι διορίστηκε υπουργός Οικονομικών

 Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διόρισε τον Ναντίμ Ζαχάουι υπουργό Οικονομικών την Τρίτη, αντικαθιστώντας τον Ρίσι Σουνάκ που παραιτήθηκε νωρίτερα την ίδια ημέρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηγεσία του Τζόνσον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης