Διπλωματικά διαβατήρια χρησιμοποίησαν οι δράστες της δολοφονίας ανώτατου στελέχους της Χαμάς στο Ντουμπάι, τον περασμένο μήνα, όπως δήλωσε σήμερα σε εφημερίδα ο επικεφαλής της αστυνομίας του εμιράτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχουν πληροφορίες, τις οποίες η αστυνομία του Ντουμπάι δεν θα δημοσιοποιήσει επί του παρόντος, ειδικά σε ό,τι αφορά τα διπλωματικά διαβατήρια, τα οποία χρησιμοποίησαν κάποιοι από τους δολοφόνους του Μαχμούντ αλ-Μαμπχούχ για να εισέλθουν στο Ντουμπάι», δήλωσε στην εφημερίδα Al-Bayan ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντουμπάι, Νταχί Καλφάν, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο Μαμπχούχ, ιδρυτής του ένοπλου σκέλους του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος Χαμάς, βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου του Ντουμπάι στις 20 Ιανουαρίου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Καλφάν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα και τις φωτογραφίες 11 υπόπτων με ευρωπαϊκά διαβατήρια -έξι από τη Βρετανία, τρία από την Ιρλανδία, ένα από τη Γερμανία και ένα από τη Γαλλία- που φέρεται ότι εμπλέκονται στη δολοφονία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χρήση ευρωπαϊκών διαβατηρίων προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο με αποτέλεσμα οι Ισραηλινοί πρέσβεις στις τέσσερις προαναφερθείσες χώρες να κληθούν για εξηγήσεις.

Χθες, ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλόν, επέμεινε ότι δεν θα προκληθεί κρίση στις σχέσεις του Ισραήλ με την Ευρώπη με αφορμή τη χρήση ξένων διαβατηρίων από τους δράστες της δολοφονίας του Μαμπχούχ «καθώς το Ισραήλ δεν συνδέεται με τη δολοφονία».

Ωστόσο, ο Καλφάν είπε ότι είναι «κατά 99%, αν όχι 100%» σίγουρος ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες (Μοσάντ) βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία, και χθες πρόσθεσε ότι το Ντουμπάι διαθέτει στοιχεία, μεταξύ των οποίων και το υλικό από τηλεφωνικές υποκλοπές, που καταδεικνύουν την ανάμειξη της Μοσάντ.

«Η δολοφονία του Μαμπχούχ δεν είναι πλέον ένα εσωτερικό ζήτημα, αλλά ένα ζήτημα ασφαλείας για τις ευρωπαϊκές χώρες», είπε ο Καλφάν σήμερα, δήλωση την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα του Αμπού Ντάμπι, Al-Ittihad.

Η Al-Ittihad έγραψε ότι ο Καλφάν ζήτησε από τη Χαμάς τη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας σχετικά με το πρόσωπο, που άφησε να διαρρεύσουν πληροφορίες για τις κινήσεις του Μαμπχούχ και την άφιξή του στο Ντουμπάι με αποδέκτες τους εκτελεστές του.

«Η πηγή της διαρροής είναι ο πραγματικός δολοφόνος», είπε ο Καλφάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης