Με μία κίνηση η οποία, τουλάχιστον από διπλωματικής άποψης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως αριστοτεχνική, ο Σύρος ηγέτης Μπασάρ αλ Άσαντ, στο… «παρά ένα» της επικείμενης επέμβασης των ΗΠΑ, κάνει δεκτή την πρόταση της Ρωσίας να θέσει υπό διεθνή έλεγχο το χημικό της οπλοστάσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τελευταία αυτή εξέλιξη, αφ’ ενός μεν αποτελεί μια προσπάθεια του Άσαντ να κερδίσει χρόνο, αφ’ ετέρου δε, φέρνει για μια ακόμη φορά τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σε αμηχανία, όσον αφορά την επιχειρηματολογία του και εν όψει του αυριανού του διαγγέλματος προς το αμερικανικό έθνος.

Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική πλευρά είχε προτείνει στην συριακή κυβέρνηση να θέσει υπό διεθνή έλεγχο το χημικό της οπλοστάσιο για να αποφύγει μια στρατιωτική επέμβαση από τη Δύση.

Ουάλιντ Μουάλεμ - Σεργκέι Λαβρόφ«Καλούμε τους Σύρους αξιωματούχους όχι μόνο να δεχθούν να θέσουν υπό διεθνή έλεγχο τα αποθέματα των χημικών τους όπλων και στη συνέχεια να τα καταστρέψουν, αλλά επίσης να εντάξουν τη χώρα τους στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Σύρο ομόλογό του Ουάλιντ Μουάλεμ στη Μόσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λαβρόφ έκανε αυτές τις δηλώσεις λίγο αφού ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι είχε δηλώσει ότι ο Άσαντ θα μπορούσε να αποτρέψει μια στρατιωτική επίθεση από μέρους της διεθνούς κοινότητας, εάν παρέδιδε όλο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αλλά πρόσθεσε πως δεν θεωρεί ότι ο Σύρος πρόεδρος προτίθεται να πράξει κάτι τέτοιο.

Αμέσως μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι ο Κέρι «έκανε ένα ρητορικό σχόλιο».

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές σήμερα ότι διαφωνούν με το ρωσικό αίτημα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να αναλύσει τους πιθανούς κινδύνους που θα προκύψουν από ένα ενδεχόμενο πλήγμα εναντίον ενός συριακού αντιδραστήρα στη διάρκεια στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις αν πληγεί «επίτηδες ή κατά λάθος» ένας ερευνητικός αντιδραστήρας που βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό και περιέχει ραδιενεργό ουράνιο.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από την ΙΑΕΑ να εκτιμήσει επειγόντως τους κινδύνους, την ώρα που οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επέμβουν στρατιωτικά στη Συρία.

Σε ανακοίνωσή του προς το συμβούλιο της ΙΑΕΑ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζόζεφ ΜακΜάνους αναφέρει: «Άποψή μας είναι ότι αιτήματα για αναλύσεις κινδύνων από υποθετικά σενάρια ξεπερνούν τη δικαιοδοσία της ΙΑΕΑ».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε νωρίτερα στο 35μελές συμβούλιο ότι η ΙΑΕΑ εξετάζει το ρωσικό αίτημα, το οποίο χαρακτήρισε «πολύπλοκο ζήτημα» με τεχνικές, πολιτικές καθώς και νομικές πλευρές.

Η Ρωσία έχει ζητήσει μια άμεση απάντηση, όμως «ελπίζω οι άνθρωποι να κατανοήσουν ότι χρειάζεται χρόνος», σημείωσε ο Αμάνο σε μια συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος πρόσθεσε εξάλλου ότι ο συριακός αντιδραστήρας, τον οποίο έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν επιθεωρητές της ΙΑΕΑ, περιέχει 1 κιλό ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού, λέγοντας ότι δεν πρόκειται «για μεγάλη ποσότητα».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της Ρωσίας στη Συρία, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, δήλωσε ότι θα μπορούσε να εισηγηθεί τη δημιουργία ζωνών υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες θα μεταφέρονταν και θα καταστρέφονταν τα αποθέματα του συριακού καθεστώτος.

Η πρόταση αυτή ενδέχεται να γίνει εφόσον οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επιβεβαιώσουν ότι έγινε χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων, με απώτερο στόχο να ξεπεραστεί η «ενοχλητική παράλυση» του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης: Δέχθηκε την πρόταση της Ρωσίας η Συρία, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013, 18:50

Η Ρωσία προτείνει στη Συρία διεθνή έλεγχο στο χημικό οπλοστάσιό της, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013, 18:27

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης