Διπλωματικό γραφείο στα Εμιράτα θα ανοίξει για πρώτη φορά το Ισραήλ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015, 17:08
Διπλωματικό γραφείο στα Εμιράτα θα ανοίξει για πρώτη φορά το Ισραήλ
Το Ισραήλ σχεδιάζει να ανοίξει σύντομα διπλωματικό γραφείο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μολονότι οι δύο χώρες επισήμως δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.

Το γραφείο θα λειτουργεί τυπικά στα πλαίσια διεθνούς ενεργειακού οργανισμού, με έδρα το Αμπού Ντάμπι.

Ισραηλινά γραφεία εμπορικών ή άλλων αποστολών έχουν ανοίξει και στο παρελθόν σε χώρες του Κόλπου, ωστόσο τυπικά το Ισραήλ δεν διατηρεί σχέσεις με καμία από τις εν λόγω χώρες.

Τα ΗΑΕ, ομοσπονδία επτά εμιράτων, όπως και οι περισσότερες αραβικές χώρες, δεν έχει αναγνωρίσει το Ισραήλ από την έναρξη της ισραηλινοαραβικής σύγκρουσης το 1948.

Οι Ισραηλινοί πολίτες δεν γίνονται συνήθως δεκτοί στη χώρα ούτε ως ταξιδιώτες, μολονότι Ισραηλινοί αθλητές έχουν λάβει μέρος σε διεθνείς διοργανώσεις στο έδαφος των Εμιράτων.

Εμπορικά γραφεία διατηρούσε το Ισραήλ τη δεκαετία του '90 τόσο στο Ομάν όσο και στο Κατάρ.
Ωστόσο, τον μεν Ομάν είχε κλείσει τα ισραηλινά γραφεία το 2000, λόγω της δεύτερης παλαιστινιακής Ιντιφάντα, ενώ το Κατάρ είχε προχωρήσει στην ίδια κίνηση το 2009, διαμαρτυρόμενο για τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς στη Γάζα.

Ισραήλ και σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου συμπίπτουν στους φόβους τους για τις περιφερειακές ηγεμονικές επιδιώξεις του σιιτικού μουσουλμανικού Ιράν, κοινού τους αντιπάλου.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015, 17:10