Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για την πιθανή σύνοδο κορυφής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν με κεντρικό θέμα συζήτησης την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγκγιάνγκ.

Ο Μουν δήλωσε τη Δευτέρα (28.05.2018) ότι ενδέχεται να γίνουν κι άλλες απρογραμμάτιστες συναντήσεις αξιωματούχων της Σεούλ και της ΠιονγκγιάνγκΚορυφαία στελέχη της Β. Κορέας μεταβαίνουν ή έχουν ήδη μεταβεί στη Σιγκαπούρη, όπου έχει δοθεί το «ραντεβού» για τις 12 Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών υπήρξε εμπλοκή, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αιφνιδιαστικά αποφάσισε να ανακοινώσει την ακύρωση της συνάντησης. Η ακύρωση έγινε με αφορμή τις προειδοποιήσεις εκ μέρους της Πιονγκγιάνγκ, η οποία ζητούσε από τις ΗΠΑ να μην προβαίνουν σε στρατιωτικές ασκήσεις – «προκλήσεις» σε συνεργασία με τη Ν. Κορέα και το Ισραήλ.
Ακολούθησε η αιφνιδιαστική συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη της Κορέας το περασμένο Σάββατο.
Ο Μουν δήλωσε τη Δευτέρα (28.05.2018) ότι ενδέχεται να γίνουν κι άλλες απρογραμμάτιστες συναντήσεις αξιωματούχων της Σεούλ και της Πιονγκγιάνγκ εν όψει της συνόδου.
Επίσης, την Κυριακή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι Αμερικανοί και Βορειοκορεάτες είχαν συνομιλίες στο Πανμουντζόμ.
Κορυφαίος συνεργάτης του Κιμ Γιονγκ Ουν έφτασε στη Σιγκαπούρη

Κορυφαίος συνεργάτης του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν έφτασε στη Σιγκαπούρη το βράδυ της Δευτέρας, μετέδωσε η δημόσια ιαπωνική τηλεόραση NHK, κάτι που ερμηνεύεται ως ακόμη μία ένδειξη ότι η σύνοδος κορυφής του ηγέτη της χώρας αυτής και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η πραγματοποίηση της οποίας είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση τις τελευταίες ημέρες, θα γίνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κιμ Τσανγκ ΣονΟ Κιμ Τσανγκ Σον, ο de facto προσωπάρχης του Κιμ, μετέβη αεροπορικώς στη Σιγκαπούρη μέσω Πεκίνου το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με τις πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου.

Ταυτόχρονα μια ομάδα Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζο Χέιγκιν, αναχωρούσε από την αεροπορική βάση Γιοκότα της Ιαπωνίας για τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με το NHK.

Η αμερικανική προεδρία έχει επιβεβαιώσει ότι μια ομάδα αξιωματούχων θα συναντηθεί με Βορειοκορεάτες στη Σιγκαπούρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι πληροφορίες αυτές καθιστούν σαφές ότι η προετοιμασία για την ιστορική σύνοδο, που προγραμματίζεται να διεξαχθεί τη 12η Ιουνίου, προχωρούν, μολονότι ο Τραμπ την ακύρωσε την περασμένη εβδομάδα, αλλά μία ημέρα μετά ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει το θέμα και αξιωματούχοι των κυβερνήσεων των δύο κρατών συναντώνται για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες.
Εν μέσω των εντατικών διπλωματικών προσπαθειών, ο Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκε απροσδόκητα το Σάββατο με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν στο χωριό Πανμουντζόμ και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η σύνοδος κορυφής Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ πρέπει να γίνει.

Στις ΗΠΑ ο πρώην επικεφαλής της βορειοκορεατικής κατασκοπείας

Στο μεταξύ, ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Βόρειας Κορέας, νυν ανώτατος κρατικός αξιωματούχος Κιμ Γιονγκ Τσολ, κατευθύνεται προς την Ουάσινγκτον έπειτα από μια στάση που έκανε στο Πεκίνο, πιθανότατα προκειμένου να διεξαγάγει συνομιλίες με Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους όσον αφορά στη σύνοδο κορυφής ανάμεσα στον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τη 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Γιονάπ την Τρίτη.

Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις συνομιλίες με τη Νότια Κορέα και η επίσκεψή του στις ΗΠΑ αποτελεί ακόμη μία ένδειξη ότι οι προετοιμασίες για την ιστορική σύνοδο κορυφής εντείνονται.


Συνομιλία Τραμπ – Άμπε

Εν τω μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε. Κατά τη διάρκειά της εξέφρασαν τη βούλησή τους να δουν τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείπει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και επιβεβαίωσαν ότι θα συναντηθούν πριν από την αναμενόμενη σύνοδο του προέδρου των ΗΠΑ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.
«Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στις πρόσφατες εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα και επιβεβαίωσαν ότι θα συναντηθούν εκ νέου προκειμένου να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία τους πριν από την αναμενόμενη σύνοδο κορυφής των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας» ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αμερικανική προεδρία.
«Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός επανέλαβαν ότι συμφωνούν πως είναι επιτακτική ανάγκη να εξασφαλιστεί ο πλήρης και αμετάκλητος τερματισμός των βορειοκορεατικών προγραμμάτων για την απόκτηση πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων καθώς και βαλλιστικών πυραύλων» τόνισε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Washington Post», η οποία επικαλέστηκε έναν Ιάπωνα αξιωματούχο ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, Τραμπ και Άμπε πιθανόν να έχουν κατ’ ιδίαν συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Επτά (G7) στο Κεμπέκ του Καναδά που προβλέπεται να διεξαχθεί την 8η και 9η Ιουνίου. «Αλλά είναι επίσης πιθανό ο Άμπε να κάνει έναν σταθμό στην Ουάσινγκτον καθ’ οδόν προς αυτήν τη σύνοδο» συμπλήρωσε η «Post».
Η κινεζική διπλωματία
To κινεζικό χαρτί για τα σχέδια Τραμπ για τη Βόρεια Κορέα φάνηκε από τις διαδικασίες που έδειξαν πως η κινεζική διπλωματία έχει παίξει τον ρόλο της στην προσέγγιση της Ουάσινγκτον με την Πιονγκγιάνγκ.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι ήταν εκείνος που πρωτοστάτησε στην αναθέρμανση των σχέσεων με τη Β. Κορέα. Στην πρώτη του συνάντηση με τον Κιμ, στα τέλη Μαρτίου, τού υπενθύμισε τόσο την κινεζική υποστήριξη προς τη διεθνώς απομονωμένη χώρα όσο και το ενδιαφέρον της Κίνας για βελτίωση των σχέσεων της Β. Κορέας με τις ΗΠΑ.
Μετά τη δεύτερη συνάντηση του Σι με τον Κιμ στην Dalian αυτόν τον μήνα, και ενώ είχαν μεσολαβήσει οι εμπορικές απειλές του Ντ. Τραμπ προς την Κίνα, ο Κινέζος ηγέτης φέρεται πως προειδοποίησε τον Βορειοκορεάτη για το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι αμερικανικές απειλές.
Έτσι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στις 22 Μαΐου πως είναι προφανής η αλλαγή των Βορειοκορεατών μετά τη συνάντηση εκείνη και ότι «είμαι ευτυχής για την κινεζική στάση».
Το Πεκίνο υποστηρίζει την υπόσχεση του Κιμ για αποπυρηνικοποίηση, αλλά τη βασίζει στην αμερικανική υπόσχεση πως θα τερματισθούν οι απειλές εναντίον της Β. Κορέας, καθώς και πως θα επαναληφθούν κανονικά οι εμπορικές συναλλαγές με Βορειοκορεάτες επιχειρηματίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης