«Δυσανάλογο» το μέτρο «εμπάργκο» των γερμανικών προϊόντων

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011, 19:14
«Δυσανάλογο» το μέτρο «εμπάργκο» των γερμανικών προϊόντων
Η Γερμανία θα πρέπει να σκοτώσει όλα τα ζώα που εκτρέφονται σε φάρμες οι οποίες μολύνθηκαν από διοξίνη και να επιβάλλει πολύ αυστηρούς ελέγχους στις εταιρείες οι οποίες παράγουν έλαια για ζωοτροφές, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τον Φρεντερίκ Βενσάν, εκπρόσωπο του Επιτρόπου Υγείας, Τζον Ντάλι, οι γερμανικές αρχές έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή το πρώτο μέτρο, εξοντώνοντας πολλές χιλιάδες κοτόπουλα. Διοξίνες έχουν ωστόσο εντοπιστεί επίσης σε αγροκτήματα όπου εκτρέφονται χοίροι και βοοειδή.

Η Επιτροπή ζητά επίσης να ελέγχονται αυστηρότερα οι εταιρείες που παρασκευάζουν βρώσιμα λίπη για ζωοτροφές καθώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ίδιες μονάδες παράγουν επίσης βιομηχανικά λάδια. "Τα μέτρα θα υιοθετηθούν από τις βιομηχανίες σε εθελοντική βάση, διαφορετικά η Επιτροπή μπορεί να προχωρήσει σε λήψη μέτρων", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ταυτόχρονα πάντως, οι Βρυξέλλες χαρακτήρισαν "δυσανάλογη" την απαγόρευση εισαγωγής γερμανικών προϊόντων, δεδομένης της κατάστασης. Μέχρι σήμερα μόνο μία χώρα, η Νότια Κορέα, έχει διακόψει τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από τη Γερμανία. Η Ρωσία και η Σλοβακία εντείνουν μεν τους ελέγχους (η δεύτερη απαγόρευσε και την πώληση αυγών), χωρίς ωστόσο να έχουν προχωρήσει έως τώρα σε απαγόρευση εισαγωγής γερμανικών προϊόντων.

Ο Βενσάν ανακοίνωσε επίσης ότι εκτός της Δανίας, ζωοτροφές μολυσμένες με διοξίνη έχουν εξαχθεί από τη Γερμανία και στη Γαλλία. Διευκρίνισε πάντως ότι οι ζωοτροφές αυτές δόθηκαν σε κλώσσες, σε ζώα δηλαδή που δεν προωθούνται στην αγορά για κατανάλωση και επιπλέον το επίπεδο διοξίνης που περιείχαν φαίνεται ότι είναι μικρότερο από το επιτρεπτό όριο.

Επίσης οι ρωσικές υγειονομικές Αρχές κάλεσαν τους καταναλωτές να μην προμηθεύονται και να μη χρησιμοποιούν γερμανικά τρόφιμα, που θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί με διοξίνη και ειδικότερα κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά και πουλερικά.

Όπως μάλιστα επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας "Ροσπατρεμπναντζόρ" η σύσταση χαρακτηρίζεται "επιτακτική" και οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τα ύποπτα τρόφιμα αντικαθιστώντας τα "έως την πλήρη διευκρίνιση της κατάστασης" με αντίστοιχα προϊόντα ρωσικών μονάδων εκτροφής.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011, 19:15