Οι ΗΠΑ προσπάθησαν για άλλη μια φορά να πιστώσουν στον εαυτό τους την ήττα του Wehrmacht στο ευρωπαϊκό φινάλε του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, με τους Ρώσους μαζικά να κατηγορούν την Ουάσινγκτον για αλλοίωση των ιστορικών γεγονότων.

Έντονη αντίδραση από τη Μόσχα ήρθε με ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «η Αμερική και η Μεγάλη Βρετανία είχαν νίκη επί των Ναζί, αλλά απέτυχαν να αναφέρουν τη Σοβιετική Ένωση και τον ρόλο της στη νίκη αυτή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε την Κυριακή ότι πρέπει να «πραγματοποιηθεί σοβαρή διαβούλευση» με αξιωματούχους των ΗΠΑ μετά τα σκανδαλώδη «συγχαρητήρια» για την V-Day που έκανε η Ουάσινγκτον.

«Όλες αυτές οι απόπειρες παραμόρφωσης της ιστορίας της νίκης έναντι του ναζισμού και της αποφασιστικής συμβολής της χώρας μας σε αυτή και οι οποίες δεν σταματούν στην Ουάσιγκτον ακόμα και τις επίσημες ημέρες της γενικής γιορτής της 75ης επετείου της νίκης είναι εξαιρετικά τρομακτικές».

Τα tweets τρελάθηκαν όταν για το ορόσημο της 8ης Μαΐου VE Day ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε στον επίσημο λογαριασμό του επαίνους αποκλειστικά για τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία -τις χώρες που «είχαν νίκη εναντίον των Ναζί»- προσθέτοντας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το πνεύμα της Αμερικής θα κερδίζει πάντα. Στο τέλος αυτό συμβαίνει».

Η Μόσχα προέτρεψε επίσης τις ΗΠΑ να μην προσπαθήσουν να ξαναγράψουν την ιστορία, αλλά να τιμήσουν τη συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης ανεξάρτητα από τις διαφορές που έχει ακόμα και σήμερα η Ουάσινγκτον με τη Ρωσία.

Το μήνυμα, το οποίο εξέφραζε πολλούς χρήστες στη Ρωσία και σε άλλες χώρες, δεν ήταν το μόνο ζήτημα που προέκυψε σχετικά με τον εορτασμό της Ημέρας Νίκης.

Πολλοί χρήστες του Facebook παραπονέθηκαν ότι απαγορεύτηκε η δημοσίευση της διάσημης φωτογραφίας Σοβιετικών στρατιωτών που ανέβαζαν την κόκκινη σημαία πάνω από το Ράιχσταγκ κατά την κατάληψη του Βερολίνου.

Πηγή: Sputnik

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης