Αποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία ερευνητών που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Νιλς Μπορ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από τη Βρετανία και την Κίνα, υποστηρίζουν ότι έως το 2100 η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανέβει σε ορισμένες περιοχές ακόμα και κατά 2 μέτρα!

Στηριζόμενοι σε ένα μοντέλο που βασίζεται στις προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, υποστηρίζουν ότι έχουν καταφέρει να διαπιστώσουν την πορεία της θάλασσας για τα επόμενα 500 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με βάση την τρέχουσα κατάσταση, προβλέψαμε τις αλλαγές στη στάθμη της θάλασσας για τα επόμενα 500 χρόνια. Αυτό που μας ενδιαφέρει και εξετάζουμε είναι η στάθμη των υδάτων και όχι οι κλιματολογικές αλλαγές», τονίζει ο Άσλακ Γκρίνστεντ, ερευνητής του Ινστιτούτου Νιλς Μπορ.
Να σημειωθεί ότι το 2007, στην Τέταρτη Έκθεση Αξιολόγησής της, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του Ο.Η.Ε. εκτιμούσε ότι έως το τέλος του 21ου αιώνα.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης