Ένας από τους επιζώντες του Τσερνόμπιλ που βρίσκεται στην Ιαπωνία με την ευκαιρία της 25ης επετείου από την καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας, προβλέπει χαλεπούς καιρούς τόσο στον τομέα της υγείας όσο και σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο για τον πληθυσμό γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiitsi.

«Το δυστύχημα της Φουκουσίμα είναι σαν το δίδυμο του Τσερνόμπιλ», αναφέρει ο Πάβελ Βντοβιτσένκο, 59 ετών που ζούσε το 1986 σε ακτίνα 180 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, στο Μπριάσνκ, περιοχή η οποία δέχτηκε μεγάλο μέρος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της έκρηξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι άνθρωποι στο Τσερνόμπιλ ήλθαν αντιμέτωποι με την κατάρρευση της οικονομίας. Οι επιχειρήσεις πτώχευσαν, η γεωργία κατέρρευσε, δεν υπάρχει πια δουλειά και ο πληθυσμός χτυπήθηκε από τον καρκίνο μετά το δυστύχημα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στη Φουκουσίμα», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρώην καθηγητής Ιστορίας που έχει ιδρύσει μία οργάνωση αρωγής προς τα θύματα της καταστροφής στην Ουκρανία.

Παράλληλα, έκανε και αναφορά στο ζήτημα των διακρίσεων, τονίζοντας ότι «οι άνθρωποι δεν ήθελαν να πλησιάσουν όσους προέρχονταν από τις μολυσμένες περιοχές».

Κλείνοντας, έκανε έκκληση για συνεργασία μεταξύ των πολιτών από τις δύο πολύπαθες περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα θύματα του Τσερνόμπιλ και της Φουκουσίμα πρέπει να συνεργασθούν προκειμένου να μην υπάρξουν άλλες πυρηνικές καταστροφές».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης