Σύμφωνα με τις πρώτες προσεγγίσεις, μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, τα αποτελέσματα των exit poll έχουν ως εξής: Ο Εμάνουελ Μακρόν προηγείται με 24,7%, η Μαρίν Λε Πεν ηγέτης της ακροδεξιάς στη δεύτερη θέση με 23,5% και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν με 19% βρίσκεται τη τρίτη θέση.  

Από αυτή την εικόνα εξάγεται το συμπέρασμα πως μετά από 15 ημέρες στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα αντιπαρατεθούν ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λε Πεν. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις στο δεύτερο γύρο προηγείται σταθερά ο Εμανουέλ Μακρόν με 54% και έπεται η εκπρόσωπος της ακορδεξιάς Μαρίν Λε Πεν με 46%. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ 24% και 26% προβλέπεται ότι θα είναι η αποχή

Μεταξύ 24% και 26% προβλέπεται ότι θα είναι η αποχή στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Γαλλία, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιοποίησαν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Το ποσοστό της αποχής εμφανίζεται να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 που ήταν στο 22,2%. Ωστόσο μάλλον θα είναι μικρότερο από το μέγιστο ποσοστό αποχής που έχει σημειωθεί σε πρώτο γύρο γαλλικών προεδρικών εκλογών, δηλαδή από το 28,4% του 2002.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έντονο το ενδιαφέρον των ΜΜΕ

Οι γαλλικές εκλογές συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον από τα διεθνή ΜΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπίστευση για να καλύψουν τα γεγονότα και την ομιλία Εμάνουελ Μακρόν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έχουν λάβει περισσότεροι από επτακόσιοι ξένοι δημοσιογράφοι από τριάντα χώρες.

 

 

Έτοιμοι για την πρωτιά στο επιτελείο του Μακρόν

Έτοιμα είναι τα μπλουζάκια και οι σημαίες για τους υποστηρικτές του Μακρόν, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, όπως φαίνεται και σε ανάρτηση που δημοσιεύθηκε στο Twitter.

 

Σαμπάνιες στο εκλογικό κέντρο της Μαρίν Λε Πεν

Ξέφρενο πάρτι ετοιμάζονται να στήσουν οι υποστηρικτές της Μαρίν Λε Πεν, αφού όπως όλα δείχνουν θα καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Αυτό δείχνει και η εικόνα με τις σαμπάνιες στα κεντρικά γραφεία της να έχουν λάβει ήδη θέση.

 

Τι πρέπει να ξέρουμε για τους βασικούς διεκδικητές της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας

Εμανουέλ Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι 44 ετών, απόφοιτος της γαλλικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Επιθεωρητής οικονομικών στο Δημόσιο και υπήρξε φίλα προσκείμενος στον Σοσιαλιστή πολιτικό Ζαν Πιερ Σεβενεμάν. Επί Σαρκοζί, υπήρξε εισηγητής μιας έκθεσης για την «απελευθέρωση της ανάπτυξης», ενώ στη συνέχεια άφησε το Δημόσιο και υπήρξε επενδυτικός σύμβουλος στην τράπεζα Rothschild & Co.

Το 2012 έγινε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστή Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και το 2014 διορίστηκε υπουργός Οικονομίας. Στη συνέχεια ίδρυσε το δικό του κίνημα, το «En Marche!» και εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2017.

Προτείνει:

-Αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65

-Αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών,

-Αύξηση του μπόνους αγοραστικής δύναμης έως 6.000 ευρώ

-Καθιέρωση αναλογικής για τις βουλευτικές εκλογές

-Αυστηρότερη πρόσβαση σε άδειες διαμονής

-Μειώσεις στον φόρο κληρονομιάς

-Κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών

-Κατάργηση του τέλους άδειας οπτικοακουστικών μέσων

Μαρίν Λε Πεν

Η Μαρίν Λε Πεν είναι 53 ετών και έπειτα από μια σύντομη δικηγορική καριέρα εισήλθε στο νομικό τμήμα του κόμματος του πατέρα της Ζαν Μαρί Λε Πεν, του Εθνικού Μετώπου. Στη συνέχεια ξεκίνησε την πολιτική της άνοδο στη σκιά του, μέχρι να αναλάβει τα ηνία του κόμματος στις αρχές του 2011.

Το 2012 ήρθε τρίτη στον πρώτο γύρο με 17,9% των ψήφων αλλά κατάφερε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο το 2017, με 21,3% των ψήφων. Στον δεύτερο γύρο έλαβε 33,9%.

Προτείνει:

-Διοργάνωση δημοψηφίσματος για τη μετανάστευση

-Μείωση ΦΠΑ στα ενεργειακά προϊόντα από 20% σε 5,5%

-Απαλλαγή ατόμων κάτω των 30 ετών από φόρο εισοδήματος ή εταιρικό φόρο

-Επανεθνικοποίηση των αυτοκινητοδρόμων και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

-Εισαγωγή του δημοψηφίσματος πρωτοβουλίας πολιτών

-Καθιέρωση αναλογικής εκπροσώπησης στις βουλευτικές εκλογές

-Ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την υγεία, 20 δισεκατομμυρίων ευρώ

Ζαν-Λικ Μελανσόν

Ο Μελανσόν είναι 70 ετών, ήταν δάσκαλος και στη συνέχεια δημοσιογράφος. Είναι στην πολιτική από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 όποτε εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα το οποίο εγκατέλειψε το2008 για να ιδρύσει το αριστερό «Parti de gauche»και στη συνέχεια την Ανυπότακτη Γαλλία («France insoumise») το 2016.

Υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2012, τερμάτισε στην τέταρτη θέση με 11% των ψήφων. Το 2017 τερμάτισε ξανά τέταρτος, αλλά κέρδισε το 19,6% των ψήφων. Διαβεβαιώνει ότι το 2022 είναι η τελευταία του εκστρατεία.

Προτείνει:

-Συντακτική Συνέλευση για την ίδρυση της Έκτης Δημοκρατίας

-Μια έκτη εβδομάδα άδειας μετ’ αποδοχών

-Επαναφορά της συνταξιοδότησης σε ηλικία 60 ετών

-Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.400 ευρώ καθαρά.

-Πλαφόν των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, φυσικό αέριο και ρεύμα

-Επένδυση 200 δισ. ευρώ για την οικολογική μετάβαση

-Επαναφορά του φόρου περιουσίας και ενίσχυση του φόρου εισοδήματος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης