Το ΝΑΤΟ με ανακοίνωση του γ.γ. Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε τη «λύπη» του για την απόφαση της Βουλής στην Πρίστινα «να αναβαθμίσει τις δυνάμεις ασφαλείας σε στρατό» στο Κοσσυφοπέδιο. Η απόφαση αναφέρεται στη δημιουργία στρατού 5.000 μονίμων και 3.000 εφέδρων.

Το Σώμα Προστασίας (KPC) είχε δημιουργηθεί τον Σεπτέμβριο του 1999, για να πάρει τη θέση του Στρατού για την Απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου.

Πάντως, για τους παρατηρητές, η απόφαση αυτή συνιστά «λογικό βήμα στον δρόμο για την πλήρη αναγνώριση ως κράτους. Κάτι που πολλές δυτικές χώρες ενθαρρύνουν να πραγματοποιηθεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όπως αναμενόταν, η απόφαση προκάλεσε εξαγριωμένη απάντηση από τη Σερβία, η οποία συνεχίζει να θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο επαρχία της και πιστεύει πως ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί εναντίον της σερβικής μειονότητας που εξακολουθεί να ζει εκεί.
Εντύπωση στους σχολιαστές έχει προκαλέσει η δήλωση του ΝΑΤΟ, το οποίο είχε εξαπολύσει βομβαρδισμούς 78 ημερών εναντίον της τότε ακόμη Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας το 1999 με πρόσχημα την προστασία του αλβανικού πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο. Κάτι που τελικά είχε οδηγήσει στην απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, η οποία θεωρεί ακόμη και σήμερα το Κόσοβο-Μετόχι δικαιωματικά από την ιστορία μέρος της εδαφικής κυριαρχίας της.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Στόλτενμπεργκ, η Ατλαντική Συμμαχία θα πρέπει να αναθεωρήσει το επίπεδο της ανάμειξης του ΝΑΤΟ στη δύναμη Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου. Κάτι που, ωστόσο, προκαλεί αντιφατικές σκέψεις όσον αφορά στη δημιουργία του Αυτόνομου Κοσσυφοπεδίου.

Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επίσης είχε υποστηρίξει την «αυτοδιάθεση» του Κοσσυφοπεδίου, εξέφρασε «ανησυχία» για την απόφαση της Πρίστινας.
Η αντίδραση του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. έρχεται σε αντίθεση με εκείνη των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρέσβης στο Κοσσυφοπέδιο Philip Kosnett χαρακτήρισε την απόφαση για δημιουργία στρατού στο Κοσσυφοπέδιο «θετικό βήμα».
Τέσσερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. (η Ελλάδα, η Ισπανία, η Κύπρος και η Ρουμανία) δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, ενώ η Ρωσία στις 18 Φεβρουαρίου 2008 είχε καταδικάσει την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου, ονομάζοντάς το «ψευδοκράτος».

Ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον υπάρχει για το Κοσσυφοπέδιο, που διαθέτει μεγάλα αποθέματα σε λοφώδεις εκτάσεις του, καθώς και χρώμιο, νικέλιο, χαλκό, αλλά και τα διαπιστωμένα πέμπτα σε μέγεθος αποθέματα λιγνίτη.

Η στάση των ΗΠΑ στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου έχει ανταπόκριση, όπως μπορεί να διαπιστωθεί και από τον συνεχή σημαιοστολισμό με αμερικανικές σημαίες στη Μιτροβίτσα.
Σε απάντηση οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα της πόλης ανήρτησαν σερβικές σημαίες, και σε ορισμένα κτήρια αναρτήθηκαν μεγάλα πανό που έγραφαν «το Κοσσυφοπέδιο ανήκει στη Σερβία».
Ειρηνευτικές δυνάμεις της KFOR του ΝΑΤΟ έχουν αναπτυχθεί στη γέφυρα που συνδέει τα δύο μισά (αλβανικά και σερβικά) στη Μιτροβίτσα για να αποφευχθούν επεισόδια μετά την απόφαση για δημιουργία στρατού από τη Βουλή της Πρίστινας, στο Κοσσυφοπέδιο.
Η Ρωσία προειδοποίησε πως η δημιουργία στρατού στο Κοσσυφοπέδιο συνιστά «κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προκαλεί ενδεχόμενο επανάληψης των ένοπλων συγκρούσεων στην περιοχή».
Το ρωσικό Yπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του προτείνει τη λήψη μέτρων «για τον αφοπλισμό όλων των αλβανικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο».
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης