ΔΝΤ: Αλλάζει τους κανόνες βιωσιμότητας για προγράμματα διάσωσης

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016, 20:50
ΔΝΤ: Αλλάζει τους κανόνες βιωσιμότητας για προγράμματα διάσωσης
To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αφήνει ανοιχτή την πόρτα για τη χορήγηση μεγάλων δανείων διάσωσης σε χώρες που δεν είναι βέβαιο ότι έχουν την δυνατότητα να τα αποπληρώσουν, τροποποιώντας ωστόσο τους κανονισμούς για τέτοιες διασώσεις. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Ταμείο, αναφέρει ότι θα επιτρέπει τη χορήγηση μεγάλων δανείων σε χώρες που δεν έχουν «υψηλή πιθανότητα» βιωσιμότητας του χρέους τους, με την προϋπόθεση πως θα μπορούν παράλληλα να εξασφαλίζουν πιστώσεις (από δημόσιες ή ιδιωτικές πηγές), υπό όρους που θα επιτρέπουν τη βελτίωση των προοπτικών βιωσιμότητας του χρέους τους, αλλά και το ότι θα δίνουν επαρκείς εγγυήσεις για τα κεφάλαια του Ταμείου.

Στελέχη του Ταμείου ανέφεραν ότι αυτό μπορεί να απαιτήσει ανασχεδιασμό του υφιστάμενου χρέους που κατέχουν ιδιώτες με την επιμήκυνση των προθεσμιών αποπληρωμής του ή με άλλους όρους, αλλά όχι την πλήρη αναδιάρθρωσή του με μείωση των επιτοκίων ή του κεφαλαίου, η οποία, όπως σημείωναν, θα μπορούσε να αναστατώσει τις αγορές.

Ο στόχος του ΔΝΤ, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, είναι να μπορεί να σταθεί η χώρα - οφειλέτης πιο γρήγορα στα πόδια της, γεγονός που θα εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα δανεισμού. Εάν οι ιδιώτες επενδυτές αποπληρώνονται με χρήματα του ΔΝΤ, περιορίζονται τα κίνητρα μιας χώρας να επιδιώξει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για τον ανασχεδιασμό του χρέους της, υποστηρίζεται.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016, 20:55