ΔΝΤ στους ηγέτες της G20: Με αυτούς τους ρυθμούς δεν πιάνετε τους στόχους της ανάπτυξης

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2016, 19:00
ΔΝΤ στους ηγέτες της G20: Με αυτούς τους ρυθμούς δεν πιάνετε τους στόχους της ανάπτυξης
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κάλεσε σήμερα τους ηγέτες της G20 (των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών) να αναλάβουν πολύ ισχυρότερη δράση για να ενισχύσουν τη ζήτηση, να αναθερμάνουν το εμπόριο, να υλοποιήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οικονομίες τους που καθυστερούν καιρό και για να υπάρξει ευρύτερη ανάπτυξη.

Σε ενημερωτικό σημείωμά του προς του ηγέτες της G20 εν όψει της συνόδου κορυφής στο Χανγκτσού της Κίνας, την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα, το ΔΝΤ σημείωσε ότι αυτοί βρίσκονται πολύ πίσω όσον αφορά τον στόχο που έθεσαν το 2014 για αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε μία πενταετία.

Όπως αναφέρει το Ταμείο, από την έρευνά του προκύπτει ότι ο ρυθμός αύξησης του όγκου του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών έχει επιβραδυνθεί στις περισσότερες χώρες από το 2012 στο μισό του αντίστοιχου ρυθμού στην 20ετία πριν το 2007.

"Αν και τα τρία τέταρτα αυτής της πτώσης μπορούν να αποδοθούν στην ασθενέστερη οικονομική δραστηριότητα, κυρίως στις αδύναμες επενδύσεις, ο φθίνων ρυθμός στην απελευθέρωση του εμπορίου και η πρόσφατη άνοδος των προστατευτικών μέτρων έχουν ενισχύσει την καθοδική τροχιά", αναφέρει το ΔΝΤ, προσθέτοντας: "Τέτοιες μειώσεις στο διεθνές εμπόριο μπορεί να οδηγήσουν σε μικρότερη αύξηση του ΑΕΠ".

Το ΔΝΤ κάλεσε τους ηγέτες να "προβάλλουν τα θετικά επιχειρήματα υπέρ της παγκοσμιοποίησης" και να βλέπουν το εμπόριο ως "μέσο για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου". "Είναι εύκολο να κατηγορείς το εμπόριο για όλα τα κακά σε μία οικονομία, αλλά περιορίζοντας το ελεύθερο εμπόριο θα σταματούσες μία μηχανή που έχει φέρει πρωτοφανή κέρδη σε ευημερία σε όλο τον κόσμο για πολλές δεκαετίες", δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε ανάρτηση που έκανε στο blog του Ταμείου

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2016, 19:00