H είδηση εντυπωσιάζει όχι μόνον όσους έχουν επισκεφθεί τον θαυμάσιο ημιτελές αριστούργημα του Γκαουντί, που κοσμεί την Βαρκελώνη, αλλά και εκείνους που έχουν θαυμάσει μόνο φωτογραφίες του: «Οι αρχές της  Βαρκελώνης εξέδωσαν τελικά άδεια αποπεράτωσης της ανοικοδόμησης για ένα από τα πλέον διάσημα τουριστικά αξιοθέατα, 137 χρόνια μετά την τοποθέτηση της πρώτης πέτρας.

 Ο Τζορτζ Όργουελ είχε δηλώσει ότι επρόκειτο για “ένα από τα πλέον αποτρόπαια κτίρια στον κόσμο” και είχε εκφράσει την ελπίδα   ότι θα καταστραφεί κατά τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σαλβαδόρ Νταλί μίλησε για την “τρομακτική και βιώσιμη ομορφιά”, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να κρατηθεί κάτω από γυάλινο θόλο.

Ο Walter Gropius, από τους πρωτεργάτες της ορθογώνιας αρχιτεκτονικής και ιδρυτής του Bauhaus, επαίνεσε την τεχνική τελειότητα του ναού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Louis Sullivan, ο μεγάλος Αμερικανός αρχιτέκτονας και ο «πατέρας των ουρανοξυστών», το χαρακτήρισε ως «πνεύμα συμβολισμένο με πέτρα».

Στον μεγαλοπρεπή  ναό La Sagrada Familia τελικά, δόθηκε άδεια την Παρασκευή, επιτρέποντας  να συνεχισθεί η ανοικοδόμησή του μέχρι το 2026. Δεν είναι σαφές γιατί η εκκλησία, που σχεδιάστηκε από τον Ισπανό αρχιτέκτονα Antoniο Gaudí, δεν είχε προηγουμένως άδεια οικοδόμησης.

Η ιστορική κληρονομιά της Unesco, η μεγαλοπρεπής αυτή βασιλική στη Βαρκελώνη, ένας από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς της Ισπανίας, συμφώνησε να πληρώσει 41 εκατομμύρια δολάρια στις αρχές της πόλης για την έλλειψη άδειας οικοδομής για περισσότερα από 130 χρόνια.

Έχει δημιουργηθεί έτσι ελπίδα ότι η επταετής άδεια θα καλύψει την κατασκευή έως την ολοκλήρωση, που προβλέπεται για το 2026 για να συμπέσει με την εκατονταετηρίδα του θανάτου του Γκαουντί.
 

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η πόλη θα καταβάλει τέλη ύψους 4,6 εκατ. €  ως μέρος της συμφωνίας με την εκκλησία για την αποπεράτωση του έργου.

Με την συμφωνία τερματίζεται “η ιστορική ανωμαλία στην πόλη μας”, δήλωσε ο Janet Sanz, αντιδήμαρχος της Βαρκελώνης υπεύθυνος του αστικού σχεδιασμού. Περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται το ναό της Sagrada Familia κάθε χρόνο.

Η τελική φάση της κατασκευής θα βασίζεται στα γύψινα προσχέδια του Γκαουντί και σε αντίγραφα των αρχικών σχεδίων που ωστόσο καταστράφηκαν σε πυρκαγιά κατά τη δεκαετία του 1930.

Ξεχωρίζοντας ανάμεσα στα άλλα υπέροχα κτίρια που φέρουν επίσης την σφραγίδα του σπουδαίου αρχιτέκτονα στην Βαρκελώνη, η εκπληκτική σε σχεδιασμό και λεπτομέρειες εκκλησία του Αντόνιο Γκαουντί θα γίνει τελικά ο ψηλότερος ναός στον κόσμο, όταν τελικά ολοκληρωθεί Θα εξακολουθεί ωστόσο να παραμένει και το πιο αμφιλεγόμενο θρησκευτικό κτίριο;

Ο Αντόνι Γκαουντί πίστευε ότι ο Θεός είχε όλο τον χρόνο στην διάθεσή του, οπότε δεν υπήρχε λόγος να βιαστούμε στην ολοκλήρωση του πιο φιλόδοξου έργου της Καταλανικής αρχιτέκτονας, της Sagrada Família.

 Η ανέγερση της εκπληκτικής Βασιλικής του καθεδρικού ναού της «Αγίας Οικογένειας», (οι δαπάνες για την συντήρησή του καταβάλλονται εξ ολοκλήρου από ιδιωτικές δωρεές και πωλήσεις εισιτηρίων στα 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες) είχε ξεκινήσει το 1882.

Πρόκειται για το έργο όχι μόνο ενός μοναδικού και αφοσιωμένου θρησκευτικού αρχιτέκτονα, αλλά και πολλών γενεών αφοσιωμένων επαγγελματιών αλλά και ενθουσιωδών επισκεπτών.

Όταν τοποθετηθεί η τελική πέτρα, ο ναός της Σαγκράδα Φαμίλια θα είναι η ψηλότερη εκκλησία του κόσμου, ύψους 170 μ. και ορθώνεται πάνω από την καταλανική πρωτεύουσα.

Θα είναι επίσης ο πλέον αμφιλεγόμενος τόπος λατρείας που χτίστηκε σε επική κλίμακα.

 Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης