Δώδεκα νεκροί σε νέα βίαια επεισόδια στην Σιντζιάνγκ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014, 21:21
Δώδεκα νεκροί σε νέα βίαια επεισόδια στην Σιντζιάνγκ
Η αστυνομία της Κίνας πυροβόλησε και σκότωσε έξι ανθρώπους κατά την διάρκεια μιας επίθεσης στην εξεγερμένη επαρχία Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας, ενώ έξι ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν πυροδοτήθηκαν οι εκρηκτικές ύλες που μετέφεραν, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ αξιωματούχοι κατηγόρησαν έναν γνωστό πανεπιστημιακό για υποστήριξη των εξτρεμιστών.

Η αστυνομία δέχθηκε επίθεση από μια ομάδα που εκτόξευε εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον της χθες Παρασκευή στην κομητεία Σινχέ, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα σήμερα, επικαλούμενο τις τοπικές αρχές στην περιοχή όπου ζει ένας μεγάλος μουσουλμανικός πληθυσμός.

Πέντε ύποπτοι συνελήφθησαν και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά, κατά το πρακτορείο.

Στη Σιντζιάνγκ έχουν σημειωθεί πολλά βίαια επεισόδια τα τελευταία χρόνια, για τα οποία η κυβέρνηση κατηγορεί συχνά το αυτονομιστικό Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν, αν και ειδικοί και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αμφισβητούν την ύπαρξή του ως συνεκτική οργάνωση. Από τον Απρίλιο του 2013 στην επαρχία έχουν σκοτωθεί σε επεισόδια περίπου 100 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί αστυνομικοί, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Στο μεταξύ ένδεκα άνθρωποι που πιστεύεται ότι ήταν μέλη μιας οργάνωσης Ουιγούρων σκοτώθηκαν στο Κιργιστάν αφού μπήκαν παράνομα στο έδαφος της πρώην σοβιετικής αυτής δημοκρατίας, ανέφεραν στελέχη της συνοριοφρουράς της χώρας χθες.

Εξάλλου η αστυνομία στην Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της Σιντζιάνγκ, ανακοίνωσε ότι ένας γνωστός Ουιγούρος καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου, κατηγορείται για την προώθηση της αυτονομίας της επαρχίας και υποστήριξη του Ισλαμικού Κινήματος του Ανατολικού Τουρκεστάν.

Ο καθηγητής, ο Ιλάμ Τότι, συνελήφθη στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα, εξέλιξη η οποία προκάλεσε ανησυχίες στην ΕΕ και στις ΗΠΑ.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014, 21:21