Ο Όσκαρ Μάουσα -υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο οποίος είχε αφοσιωθεί στους αγρότες που εξεδίωκαν από τις εκτάσεις τους παραστρατιωτικές ομάδες της άκρας δεξιάς στην Κολομβία- δολοφονήθηκε την 24η Νοεμβρίου, κατά επίσημες πηγές.

Ο Μάουσα δολοφονήθηκε στην επαρχία Αντιόκια, στη νοτιοδυτική Κολομβία, από αγνώστους, ήταν φρουρούμενος. Η αντιπροεδρία της Κολομβίας, η οποία είναι επιφορτισμένη με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταδίκασε την δολοφονία με ανακοινωθέν της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επίσης καταδίκασε την δολοφονία, καλώντας το κράτος της Κολομβίας να καταβάλει «περισσότερες προσπάθειες να προλαμβάνονται τέτοια επεισόδια βίας” και να φροντίσει “να μην μένουν ατιμώρητα”.

Ο εκλιπών αγωνιζόταν για να επιστραφούν σε οικογένειες που καταδιώχθηκαν από παραστρατιωτικές ακροδεξιές ομάδες μεταξύ 1996 και 1998 εκτάσεις που τους ανήκαν. Οι παραστρατιωτικές παρατάξεις, βάσει συμφωνίας με την κυβέρνηση, άρχισαν να αφοπλίζονται και να “διαλύονται” από το 2003, διαδικασία που “ολοκληρώθηκε” το 2006. Ωστόσο, πολλά πρώην μέλη τους συνεχίζουν την δράση τους σχηματίζοντας, ή εντασσόμενα σε, συμμορίες.

Σύμφωνα με την επιτροπή νομικών της Κολομβίας, ο Μάουσα δεχόταν απειλές κατά της ζωής του από πρώην μέλη των παραστρατιωτικών από το 2007.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την 20η Σεπτεμβρίου ο Ερνάντο Πέρες, άλλος ένας υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μαχόταν για την επιστροφή γαιών σε αγρότες επίσης δολοφονήθηκε, ενώ ο Ερνάντο Λεόν Εναμοράδο, άλλος ένας ακτιβιστής στην περιοχή, τραυματίστηκε σοβαρά από επίθεση.

Η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος, που ανέλαβε την εξουσία την 7η Αυγούστου, είχε εξαγγείλει ότι η επιστροφή των γαιών στους διωγμένους από τις εκτάσεις τους αγρότες θα αποτελούσε ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της.

Τουλάχιστον τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διωχθεί από τα εδάφη τους ή τις εκτάσεις τους ή τα σπίτια τους εξ αιτίας της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην οποία λαμβάνουν μέρος αριστεροί αντάρτες, ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί και λαθρέμποροι ναρκωτικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης