Δολοφονία Κασόγκι: Η Ουάσινγκτον ζητεί «περισσότερη διαφάνεια» από το Ριάντ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019, 22:31
Δολοφονία Κασόγκι: Η Ουάσινγκτον ζητεί «περισσότερη διαφάνεια» από το Ριάντ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η καταδίκη πέντε Σαουδαράβων στην εσχάτη των ποινών από τη σαουδαραβική δικαιοσύνη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον Οκτώβριο του 2018 στην Κωνσταντινούπολη είναι «ένα σημαντικό βήμα».

«Οι σημερινές ετυμηγορίες είναι ένα σημαντικό βήμα για να πληρώσουν όσοι ευθύνονται για το φρικτό αυτό έγκλημα», δήλωσε στους δημοσιογράφους υψηλόβαθμος Αμερικανός.

Ενώ η Τουρκία και αρκετές οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν έντονα την απόφαση δικαστηρίου του Ριάντ, που απήλλαξε των κατηγοριών δύο από τους βασικούς ύποπτους, ο Αμερικανός αξιωματούχος περιορίστηκε να ζητήσει «περισσότερη διαφάνεια» στη Σαουδική Αραβία, στενή σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παρότι η αμερικανική Γερουσία θεωρεί ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είναι «υπεύθυνος» για τον θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ μερίμνησε ώστε να μην αποδοθεί μια τέτοια ευθύνη στον πρίγκιπα δίνοντας προτεραιότητα καταφανώς στη διατήρηση των καλών σχέσεων με το σαουδαραβικό βασίλειο.

«Συνεχίζουμε να τους ασκούμε πίεση για περισσότερη διαφάνεια και για να λογοδοτήσουν όλοι όσοι ευθύνονται», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019, 22:47