«Δολοφονικές» αποδεικνύονται οι απολύσεις εργαζομένων

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009, 18:28
«Δολοφονικές» αποδεικνύονται οι απολύσεις εργαζομένων

Οι άνθρωποι που χάνουν τη δουλειά τους γιατί η εταιρία τους κλείνει ή επειδή απολύονται, αντιμετωπίζουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να χειροτερεύσει η υγεία τους. Ακόμα κι αν βρουν άλλη δουλειά σχετικά γρήγορα, παρόλα αυτά είναι πιθανό να εμφανίσουν νέα προβλήματα, όπως η υπέρταση, το έμφραγμα, το εγκεφαλικό, η αρθρίτιδα, ο διαβήτης ή ψυχιατρικά προβλήματα, δηλαδή καταστάσεις που όλες σχετίζονται με το αυξημένο στρες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Σε μερικές περιπτώσεις, οι πιθανότητες εμφάνισης μιας νέας ασθένειας λόγω απώλειας της θέσης εργασίας, αυξάνονται κατά 50% έως 80%. Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό δημογραφίας «Demography», έγινε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ με επικεφαλής την Κέιτ Στράλι.

Προηγούμενες έρευνες είχαν επίσης επισημάνει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην απώλεια δουλειάς και στην κακή υγεία, κυρίως όμως από την αντίθετη πλευρά: όσοι έχουν κακή υγεία, είναι κατά 40% πιθανότερο να χάσουν τη δουλειά τους. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ισχύει και το αντίστροφο: όσοι χάνουν τη δουλειά τους, μπορεί να δουν την υγεία τους να χειροτερεύει.

Η επίπτωση αυτή, όπως διαπιστώθηκε, ισχύει τόσο για τους υπαλλήλους γραφείων και καταστημάτων (τριτογενής τομέας υπηρεσιών), όσο και για τους εργάτες των εργοστασίων (δευτερογενής τομέας μεταποίησης), αλλά είναι αρκετά πιο έντονη στους δεύτερους, χωρίς οι ερευνητές να μπορούν να καταλάβουν τους λόγους γι αυτό (ίσως επειδή είναι δυσκολότερο να βρει δουλειά ένας βιομηχανικός εργάτης).

Σύμφωνα με την έρευνα, αν ο εργαζόμενος μείνει στο δρόμο, χωρίς να φταίει ο ίδιος, απλώς πέσει θύμα των συνθηκών της αγοράς και των επιλογών των ιδιοκτητών μιας επιχείρησης, τότε η πιθανότητα να του παρουσιαστεί μια νέα ασθένεια αυξάνεται κατά 54% - 83%. Ακόμα και όταν βρει μια νέα δουλειά, το άγχος που συνδέεται με αυτήν, συνεχίζει να επιδρά αρνητικά στην υγεία του.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009, 18:28