Δολοφόνους χαρακτηρίζει τους διακινητές μεταναστών ο Τουσκ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015, 21:03
Δολοφόνους χαρακτηρίζει τους διακινητές μεταναστών ο Τουσκ
«Δολοφόνους» χαρακτήρισε τους διακινητές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από την Ιερουσαλήμ όπου βρίσκεται και απηύθυνε έκκληση να μπει ένα τέλος στη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων που έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων από τις αρχές του έτους.
«Πρέπει να επικεντρωθούμε στη μάχη εναντίον της διακίνησης ανθρώπινων όντων και εναντίον των διακινητών» όπως επίσης και στις επιχειρήσεις για τη «διάσωση της ζωής των ανθρώπων» δήλωσε ο Τουσκ πριν από μια συνάντηση με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρεουβέν Ριβλίν.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, περισσότεροι από 380.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο από τον Ιανουάριο και 2.850 έχουν χάσει την ζωή τους ή αγνοούνται.

Συνολικά, έως την 7η Σεπτεμβρίου, 381.412 διέπλευσαν τη Μεσόγειο με στόχο να μεταβούν στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα έφτασαν 258.365 άνθρωποι, 121.000 στην Ιταλία, 1.953 στην Ισπανία και 94 στη Μάλτα, γνωστοποίησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (HCR) στον ιστότοπό της.

«Στην πραγματικότητα μπορούμε να μιλάμε σήμερα για δολοφόνους διότι (οι διακινητές) είναι άμεσα υπεύθυνοι για τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων» προσέθεσε ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι η μάχη εναντίον των διακινητών «είναι το σημαντικότερο που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή».

Για τον ίδιο πρέπει επίσης «να μιλάμε σε γενικότερο πλαίσιο» για αυτήν τη «δραματική» κρίση. «Πρόκειται για (ένα ζήτημα) οικονομίας, πρόκειται για (ένα ζήτημα) ασφάλειας και όχι μόνο ασφάλειας των ευρωπαϊκών συνόρων, όμως επίσης της κατάστασης που επικρατεί σε ορισμένες χώρες της περιοχής μας».

Η κρίση αποκάλυψε επιπλέον «κοινωνικά φαινόμενα, όπως η ξενοφοβία» υπογράμμισε ο Τουσκ, καθώς η άφιξη χιλιάδων προσφύγων, που στην πλειονότητά τους έχουν φύγει για να γλυτώσουν από τον πόλεμο στη Συρία, προκάλεσε βίαιες αντιδράσεις σε ορισμένες χώρες της ΕΕ.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015, 21:03