Δωρεά ύψους 1.000.000 δολαρίων για τον ελληνικό πολιτισμό!

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013, 10:05
Δωρεά ύψους 1.000.000 δολαρίων για τον ελληνικό πολιτισμό!
Το υπέρογκο ποσό του 1.000.000 δολαρίων Αυστραλίας δώρισε ο Πολ Ηλιάδης, ομογενής ογκολόγος και αιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, για τη δημιουργία έδρας της αρχαίας ελληνικής ιστορίας.

«Για μένα οποιοδήποτε πανεπιστήμιο της Δύσης που δεν προσφέρει το μάθημα της αρχαίας ιστορίας είναι σαν να μην έχει πιστοποιητικό γέννησης» είπε ο κ. Ηλιάδης.

Η προσφορά είναι «υψίστης σημασίας», αφού θα δημιουργηθεί νέα έδρα στο πανεπιστήμιο, αναφέρει ο πρύτανης και καθηγητής Πίτερ Χοτζ.

Το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ είναι το μοναδικό ανώτατο ίδρυμα της πολιτείας που προσφέρει μαθήματα ιστορίας, πολιτισμού και λογοτεχνίας της αρχαίας Ελλάδας και της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ο δρ Ηλιάδης χαρακτηρίζει τον εαυτό του Αυστραλό ελληνικής καταγωγής και σημειώνει ότι μπορεί οι γονείς και οι παππούδες των Ελλήνων μεταναστών να ήταν αγράμματοι, αλλά φρόντισαν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους να γίνουν επιστήμονες. Ο ίδιος, πέραν των άλλων, στις ελεύθερες ώρες του μελετά την αρχαία ελληνική ιστορία.

Πριν από 25 χρόνια ίδρυσε την αλυσίδα κλινικών Haematology and Oncology Clinics of Australia που ειδικεύονται στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.

«Η γνώση είναι η ρίζα της ελευθερίας και της δημοκρατίας» λέει ο 60χρονος δρ Ηλιάδης, ο οποίος διαθέτει και τη Συλλογή Πολ Ηλιάδη, μια εντυπωσιακή συλλογή πινάκων ζωγραφικής των κορυφαίων Αυστραλών και Αβοριγίνων καλλιτεχνών. Μέρος της συλλογής αυτής το δώρισε στη Δημόσια Πινακοθήκη του Κουίνσλαντ, «για να τα χαίρονται και να τα εκτιμούν όλοι τα έργα αυτά», όπως είχε αναφέρει.

Ίσως, είναι από τις λίγες φορές που στις μέρες μας ένας άνθρωπος αξίζει ένα μεγάλο «μπράβο» για την προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό.

Επιμέλεια: Ελευθερία Καρακατσίνα

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013, 10:05