Οι 70.000 επιζώντες πυροσβέστες, αστυνομικοί και διασώστες που έσπευσαν στον τόπο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001 θα δικαιούνται δωρεάν θεραπεία και ιατρική παρακολούθηση για περίπου 50 μορφές καρκίνου.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασιακών Χώρων στις ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι όσοι από τους επιζώντες εξετέθησαν σε τοξικές ουσίες που εντοπίστηκαν στα συντρίμμια και υπήρχαν στην ατμόσφαιρα για τρεις μήνες, θα δικαιούνται δωρεάν θεραπείας και ιατρικής παρακολούθησης για καρκίνο με βάση τη νομοθετική πράξη περί υγείας και αποζημίωσης Ζαντρόγκα 9/11.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νομοθετική πράξη, η οποία καλύπτει ακόμη τους επιζώντες και όσους έσπευσαν να βοηθήσουν την ημέρα εκείνη μετά τις επιθέσεις στο Πεντάγωνο έξω από την Ουάσινγκτον, έγινε νόμος τον οποίο υπέγραψε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στις 2 Ιανουαρίου του 2011.

Από τις ασθένειες που συνδέονται με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έχασαν τη ζωή τους περίπου 1.000 άνθρωποι. Την περασμένη εβδομάδα, η πυροσβεστική υπηρεσία της Νέας Υόρκης χάραξε εννέα νέα ονόματα–ανεβάζοντας τον αριθμό σε 64– στον τοίχο του μνημείου που έχει ανεγερθεί στη μνήμη των πυροσβεστών οι οποίοι πέθαναν από ασθένειες αφότου εργάστηκαν στο Σημείο Μηδέν.

Στις μορφές καρκίνου που θα καλύπτει ο νόμος περιλαμβάνονται καρκίνος των πνευμόνων, του παχέος εντέρου, του μαστού, της κύστεως, λευχαιμία, μελάνωμα και όλες οι μορφές παιδικού καρκίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόγραμμα κάλυπτε ήδη ασθένειες του αναπνευστικού όπως άσθμα και πνευμονική ίνωση, ψυχικές διαταραχές όπως κατάθλιψη και μετατραυματικό στρες καθώς και παθήσεις του μυοσκελετικού.

Ωστόσο, παρότι οι επιστήμονες γνώριζαν εξαρχής ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είχαν εκτεθεί σε τοξικές χημικές ουσίες, δεν ήταν σαφές ότι αυτές τους είχαν προκαλέσει τον καρκίνο που εμφάνισαν.

Για πολλές μορφές καρκίνου ο χρόνος που μεσολαβεί από την έκθεση σε καρκινογόνο ουσία μέχρι την εμφάνιση κακοήθειας μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τα 20 χρόνια.

Αυτό έχει προκαλέσει αμφιβολίες για το αν οι καρκίνοι που εμφανίστηκαν κατά τα επόμενα χρόνια των επιθέσεων προκλήθηκαν από την έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες.

Διαβάστε επίσης: Εκδηλώσεις μνήμης για την 11η Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012, 12:00

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης