Δορυφόρος θα συντριβεί στην Γη;

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011, 04:52
Δορυφόρος θα συντριβεί στην Γη;
Πριν από λίγες ημέρες μία ανάλογη είδηση είχε κάνει τον γύρω του κόσμου. Ο λόγος για τον UARS όπου υπήρχε πιθανότητα θραύσματα του συγκεκριμένου δορυφόρου να έπεφταν στην Γη, έπειτα από τη συντριβή του.

Σύμφωνα λοιπόν με μια τελευταία ανακοίνωσε που έρχεται από το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστήματος, οι ερευνητικός δορυφόρος ROSAT έχει πάψει να επικοινωνεί με τη Γη και βρίσκεται σε φθίνουσα τροχιά που θα προκαλέσει τη συντριβή του κάποια στιγμή από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα.

Ο ROSAT εκτοξεύτηκε το 1990, πριν ακόμα αρχίσουν να αποκτούν οι δορυφόροι προωθητικά συστήματα για τη διόρθωση της τροχιάς τους και την ελεγχόμενη καταστροφή τους στη γήινη ατμόσφαιρα.

Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια πότε και πού θα πέσει ο ROSAT, o οποίος έχει μέγεθος μεγάλου αυτοκινήτου.

«Όλες οι χώρες του κόσμου που βρίσκονται σε γεωγραφικό πλάτος από 53 μοίρες βόρεια μέχρι 53 μοίρες νότια θα μπορούσαν δυνητικά να επηρεαστούν» ανακοίνωσε το γερμανικό κέντρο. Η ζώνη στην οποία αναφέρεται περιλαμβάνει την Ελλάδα αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της Γης εκτός των πόλων.

Ο δορυφόρος, που ολοκληρώνει μια περιφορά γύρω από τη Γη κάθε 90 λεπτά, εκτιμάται ότι θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 28.000 χιλιομέτρων την ώρα.

Περίπου 30 κομμάτια αναμένεται να επιζήσουν από την μετεωρική κάθοδο στην ατμόσφαιρα και να φτάσουν στην επιφάνεια. Το μεγαλύτερα από αυτά είναι ένα κάτοπτρο βάρους 1,6 τόνων από το τηλεσκόπιο του δορυφόρου.

Οι Γερμανοί ειδικοί εκτιμούν ότι η πιθανότητα να τραυματιστεί κάποιος από τα συντρίμμια είναι μία στις 2.000. Δεδομένου όμως ότι στον πλανήτη ζουν επτά δισ. άνθρωποι, η πιθανότητα να χτυπηθεί οποιοσδήποτε συγκεκριμένος άνθρωπος είναι μία στα 14 τρισεκατομμύρια.

Κανείς πάντως δεν τραυματίστηκε τον περασμένο μήνα όταν ένας ανενεργός δορυφόρος της ΝΑΣΑ συνετρίβη ανεξέλεγκτα στον Ειρηνικό.

Ο ROSAT πραγματοποίησε μελέτες για τις μαύρες τρύπες και τα άστρα νετρονίων και ήταν ο πρώτος δορυφόρος που χαρτογράφησε τον ουρανό στο φάσμα των ακτίνων Χ.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011, 04:56