Δουλέμποροι ζητούν 1000 ευρώ για να περάσουν από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα ένα αναπηρικό καρότσι

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015, 17:57
Δουλέμποροι ζητούν 1000 ευρώ για να περάσουν από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα ένα αναπηρικό καρότσι
Τη λένε Αϊμέ και τον άντρα της Ομέρ. Είναι κάτω των 30 ετών και οι δυο. Ούτε πέντε χρονών τα δυο τους παιδιά. «Δεν υπάρχει η πόλη μας πια» λέει η Αϊμέ με τέλεια Αγγλικά. «Δεν υπάρχει πια και η πατρίδα μας η Συρία…» συμπληρώνει ο άντρας της.

Πέρασαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Ανάμεσα σε τέσσερις-πέντε -ποιος ξέρει;- χιλιάδες άλλους μετανάστες και πρόσφυγες. Αυτή, αυτός, τα δυο τους παιδιά και το αναπηρικό καροτσάκι της Αϊμέ!

Η Αϊμέ λόγω μιας προϊούσας μυοπάθειας είναι ανάπηρη από τη μέση και κάτω. Αυτό δεν την εμποδίζει να φροντίζει τα δυο της παιδιά. Δεν εμποδίζει και τον Ομέρ να την αγαπά και να την προσέχει. Έφυγαν από τη Συρία κυνηγημένοι από τον πόλεμο. Πέρασαν τα σύνορα της Τουρκίας μέσα από αντλίες με νερό και συρματοπλέγματα. Κάποια στιγμή ο Ομέρ σήκωνε στην αγκαλιά του την Αϊμέ, τα παιδιά και το καροτσάκι... «Δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς...».

Από την Τουρκία στη Μυτιλήνη. «Όλοι μαζί σε μια βάρκα, 1.500 δολάρια ο ένας μας, 750 δολάρια το κάθε παιδί, 1.000 δολάρια το αναπηρικό καροτσάκι» είναι η περιγραφή του κόστους μεταφοράς από τη μαφία των Τούρκων δουλεμπόρων. Χρεώνουν 1.000 ευρώ για να μεταφέρουν το αναπηρικό καροτσάκι!

«Προορισμός;» ερωτώνται.

«Πάμε στη Γερμανία» απαντάνε.

«Τι θα κάνετε εκεί;» είναι η επόμενη ερώτηση.

«Θα ζήσουμε...» λένε.

Απλά να ζήσουν θέλουν...

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015, 17:57