Ο διαβόητος πολέμαρχος του Κονγκό, Τόμας Λουμπάνγκα, καταδικάστηκε σήμερα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης σε 14 χρόνια ποινή κάθειρξης για τη στρατολόγηση και εκμετάλλευση μικρών παιδιών, το διάστημα 2002-2003, στη χώρα.

Ο Λουμπάνγκα είναι ο πρώτος κατηγορούμενος που καταδικάζεται από το ΔΠΔ, το οποίο πρόσφατα συμπλήρωσε δέκα χρόνια ζωής. Κρίθηκε ένοχος τον Μάρτιο για την απαγωγή αγοριών και κοριτσιών μικρότερων από 15 ετών. Κατηγορήθηκε ότι υποχρέωνε τα παιδιά να πολεμούν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πενήντα ενός ετών σήμερα ο Λουμπάνγκα, ο οποίος κρατείται στη Χάγη από το 2006, υποστηρίζει την αθωότητά του. Ο Κονγκολέζος πολέμαρχος ήταν επικεφαλής ομάδας ανταρτών (Ένωση Κονγκολέζων Πατριωτών) κατά τη διάρκεια της εμφύλιας διαμάχης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ).

Σχεδόν 60.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ανατολική ΛΔΚ κατά τον πενταετή πόλεμο. Ο προεδρεύων δικαστής Έντριαν Φάλφορντ είπε ότι το διάστημα παραμονής του Λουμπάνγκα στο κέντρο κράτησης του δικαστηρίου στη Χάγη θα ληφθεί υπ’ όψιν, γεγονός που σημαίνει ότι θα παραμείνει στη φυλακή για οκτώ χρόνια.

Ο δικαστής άσκησε κριτική στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο, ο οποίος πρόσφατα ολοκλήρωσε τη θητεία του, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ποινή του Λουμπάνγκα μειώθηκε λόγω καλής συμπεριφοράς, ενώ ο εισαγγελέας απέτυχε να αποκαλύψει ορισμένα στοιχεία και έκανε παραπλανητικές δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, είπε ο Φάλφορντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης