Δραματική αύξηση των αμάχων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στο Αφγανιστάν το τελευταίο τρίμηνο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019, 18:24
Δραματική αύξηση των αμάχων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στο Αφγανιστάν το τελευταίο τρίμηνο

Δραματική είναι η αύξηση του αριθμού των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν στο Αφγανιστάν τους τελευταίους μήνες όπως επισημαίνει ο ΟΗΕ κάνοντας λόγο για «απολύτως απαράδεκτη βία». 

Συνολικά 1.174 άμαχοι σκοτώθηκαν και 3.139 τραυματίστηκαν μεταξύ 1ης Ιουλίου και 30ης Σεπτεμβρίου, μια αύξηση 42% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2018, καταγράφει η Αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (Manua) στην τριμηνιαία έκθεσή της.

«Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων που έχει καταγραφεί σε ένα μόνο τρίμηνο, από το 2009 όταν ο ΟΗΕ άρχισε να καταμετρά συστηματικά τις ανθρώπινες απώλειες», σύμφωνα με τη Manua.

Ο Ιούλιος σημειώνεται πως ήταν ο πιο αιματηρός μήνας των τελευταίων ετών καθώς καταγράφηκαν 425 θάνατοι

«Οι βιαιότητες που πλήττουν τους άμαχους αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο παρότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν σημείωναν πρόοδο στη Ντόχα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», σύμφωνα με τη Manua.

Οι συνομιλίες αυτές, στόχος των οποίων ήταν αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα με αντάλλαγμα τις εγγυήσεις των ανταρτών για την ασφάλεια, διακόπηκαν ξαφνικά στις αρχές Σεπτεμβρίου από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Για τους πρώτους έξι μήνες του έτους, η Manua κατέγραψε 2.563 θανάτους αμάχων, από τους οποίους σχεδόν οι μισοί (41%) είναι γυναίκες (261 νεκρές) και κυρίως παιδιά (631 νεκρά) όπως και σχεδόν 5.700 τραυματίες.

Η εφετινή χρονιά σφραγίστηκε από μια αιματηρή προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 28ης Σεπτεμβρίου και από μια συνέχιση των μαχών μεταξύ των Ταλιμπάν και των κυβερνητικών δυνάμεων.

«Το επίπεδο των βιαιοτήτων που συνδέονταν με τις εκλογές παρέμεινε σχετικά χαμηλό τους μήνες που οδήγησαν στην ημέρα των εκλογών, σε σχέση με τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2018», παρατήρησε η Manua. Ωστόσο δύο επιθέσεις τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο προκάλεσαν τον θάνατο 51 ανθρώπων.

Οι Ταλιμπάν, που είχαν ορκιστεί να εμποδίσουν την ψηφοφορία, ευθύνονται για το 95% των 277 θυμάτων μεταξύ των αμάχων, (εκ των οποίων 28 νεκροί) που καταγράφηκαν την ημέρα των εκλογών, σύμφωνα με την αποστολή του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019, 18:25