Σε μερικό lockdown η Γερμανία - Μέρκελ: «Να σπάσουμε το δεύτερο κύμα»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020, 16:53
Σε μερικό lockdown η Γερμανία - Μέρκελ: «Να σπάσουμε το δεύτερο κύμα»

Δραστικός περιορισμός επαφών από τις 2 Νοεμβρίου και πιθανότατα για όλη την διάρκεια του μήνα αναμένεται να επιβληθεί σε ολόκληρη την Γερμανία, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι γερμανικές υγειονομικές αρχές αναμένουν ότι τα κρούσματα κορωνοϊού θα σπάσουν το φράγμα των 20.000 καθημερινά από σχεδόν 15.000 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από το Επιδημιολογικό Ινστιτούτο RKI. Για να προλάβει τα χειρότερα η κυβέρνηση σύμφωνα με τη Deutsche Welle, δρομολογεί από τις 4 Νοεμβρίου, σε μια εβδομάδα από σήμερα μερικό λοκντάουν διάρκειας 14 ημερών.

Σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση από το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των ομόσπονδων κρατιδίων, των οποίων η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα σε εξέλιξη, συμφωνούν στην ανάγκη να επιβληθεί κάποιου είδους περιορισμός επαφών εντός Νοεμβρίου, ξεκινώντας μάλιστα από τις 2 Νοεμβρίου και όχι τις 4 του μήνα, όπως είχε αρχικά διαρρεύσει, προκειμένου, όπως φέρεται να δήλωσε η κυρία Μέρκελ στην τοποθέτησή της, να «σπάσουμε το δεύτερο κύμα». «Πρέπει να δράσουμε τώρα!», τόνισε.

Πληροφορίες της Bild, αναφέρουν ότι η Ανγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων συμφώνησαν σε μερικό lockdown από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με αυτά, μπαρ και εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά, ενώ τίθενται αυστηροί περιορισμοί στις συναντήσεις. Από την ερχόμενη εβδομάδα, λοιπόν, επιτρέπονται οι επαφές ανθρώπων από δύο και μόνο νοικοκυριά. Η ίδια εφημερίδα επισημαίνει πάντως ότι το νέο σχέδιο ομοσπονδίας και κρατιδίων προβλέπει σε πρώτη φάση την παραμονή σχολείων και παιδικών σταθμών σε λειτουργία.

Όπως αναφέρει η BILD, ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ανέφερε ήδη ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα παρέμβει και πάλι προκειμένου να αναπληρώσει μέρος των εισοδημάτων που θα χαθούν, με το κόστος για την οικονομία να υπολογίζεται μεταξύ 7 - 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για έναν μήνα «lockdown». 

 


 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020, 18:00