Η δήμαρχος της Ουάσιγκτον, Μιούριελ Μπάουζερ, μετονόμασε μια οδό κοντά στον Λευκό Οίκο σε “Black Lives Matter Plaza” την Παρασκευή και έδωσε εντολή να ζωγραφιστεί μια τεράστια τοιχογραφία προς τιμήν των διαδηλωτών που εμφανίστηκαν στην πρωτεύουσα του έθνους για να απαιτήσουν τον τερματισμό της αστυνομικής βίας.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τοιχογραφία απεικονίζει το “BLACK LIVES MATTER” με κίτρινα γράμματα σε ένα τμήμα της 16ης οδού που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την Πλατεία Λαφαγιέτ, όπου έλαβαν χώρα πολλές διαμαρτυρίες για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Η δήμαρχος ανάρτησε επίσης  στο Twitter ένα βίντεο της γιγαντιαίας τοιχογραφίας του δρόμου “Black Lives Matter”.

 

Μια πινακίδα που γράφει “Black Lives Matter Plaza” τοποθετήθηκε την Παρασκευή το πρωί έξω από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Εκεί οι ομοσπονδιακές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυρομαχικά και σπρέι πιπεριού τη Δευτέρα για να διαλύσουν ειρηνικούς διαδηλωτές και να ανοίξουν τον δρόμο για τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να τραβήξει μια φωτογραφία έξω από το εμβληματικό κτήριο, το οποίο υπέστη ζημιά από πυρκαγιά κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Η κ. Μπάουζερ είπε: «Ως Ουάσινγκτον, θέλουμε όλοι να είμαστε εδώ μαζί ειρηνικά για να δείξουμε ότι στην Αμερική, μπορεί κανείς να συγκεντρωθεί ειρηνικά, μπορεί κανείς να εκφράσει τα παράπονά του στην κυβέρνησή και να ζητήσει την αλλαγή».

Ωστόσο, η κίνηση της δημάρχου επικρίθηκε από το τοπικό τμήμα του Παγκόσμιου Δικτύου Black Lives Matter, το οποίο τη χαρακτήρισε ως «μια αποδοτική απόσπαση της προσοχής από τις πραγματικές πολιτικές αλλαγές» και έναν τρόπο «να καθησυχάσει τους λευκούς φιλελεύθερους αγνοώντας τα αιτήματά μας».

Η κ. Μπάουζερ ζήτησε να απομακρυνθούν οι ομοσπονδιακές και στρατιωτικές δυνάμεις

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον ζήτησε και επίσημα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να απομακρύνει τις ομοσπονδιακές και στρατιωτικές δυνάμεις από την πόλη, όπου συνεχίζονται εδώ και έξι ημέρες οι αντιρατσιστικές διαδηλώσεις.

«Οι διαδηλωτές ήταν ειρηνικοί και την περασμένη νύχτα η αστυνομία (της Ουάσινγκτον) δεν έκανε καμία σύλληψη. Ζητώ επομένως να αποσύρετε όλες τις ομοσπονδιακές και στρατιωτικές δυνάμεις που στάλθηκαν ως ενισχύσεις», γράφει η δήμαρχος στην επιστολή της προς τον Τραμπ. Η τοπική αστυνομία «είναι καλά εξοπλισμένη για να χειριστεί τις μεγάλες διαδηλώσεις και τις δραστηριότητες που απορρέουν από την πρώτη τροπολογία» του Συντάγματος, η οποία εγγυάται το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν.

Η Μπάουζερ κατήγγειλε εξάλλου τις περιπολίες από άγνωστες δυνάμεις ασφαλείας στους δρόμους της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας.

Οι ομοσπονδιακές δυνάμεις εκκένωσαν βίαια την Πλατεία Λαφαγιέτ την Δευτέρα, κάνοντας χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών, ώστε ο πρόεδρος να πάει πεζή σε μια εκκλησία για μια φωτογράφιση.

Πηγές: NBC Washington, CNN, BBC, USA Today, ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης