Στις γερμανικές φυλακές η κατάσταση είναι τεταμένη. Τα κελιά είναι ασφυκτικά γεμάτα, η διακίνηση ναρκωτικών συνεχώς αυξάνεται, επικρατεί γενικευμένη σύγχυση, το προσωπικό ασφαλείας δεν επαρκεί. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται τώρα και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ με μια νέα πρόταση να ρίξει λάδι στη φωτιά: προτείνει τη μεταφορά στις γερμανικές φυλακές των μεταναστών που πρόκειται να απελαθούν από τη χώρα. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, ο λόγος για ένα τέτοιο μέτρο είναι ότι πολλοί μετανάστες για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση απέλασης δεν εντοπίζονται την ημέρα της προγραμματισμένης απέλασης. Έτσι ως δικλίδα ασφαλείας θα μπορούσε να λειτουργήσει η κράτησή τους σε γερμανικά σωφρονιστικά καταστήματα.

Πολλοί θεωρούν την πρόταση Ζεεχόφερ ως μια προσπάθεια «εργαλειοποίησης» της Δικαιοσύνης. Όπως ανέφερε στην DW o Πέτερ Μπροκ, πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Φυλακών στο κρατίδιο της Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας, «μετά τα γεγονότα στην Κολωνία την Πρωτοχρονιά του 2016 αυξήθηκε η δημόσια πίεση προς τις δικαστικές αρχές. Έκτοτε έχουν αυξηθεί και οι στερητικές της ελευθερίας ποινές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φυλακές ως εικόνα των κοινωνικών προβλημάτων

Oι φυλακές του ΒισμπάντενΠροσφυγική και μεταναστευτική πολιτική, τρομοκρατία, διακίνηση ναρκωτικών, πολιτική και θρησκευτική ριζοσπαστικοποίηση. Στις 180 φυλακές της χώρας αντικατοπτρίζονται τα κοινωνικά προβλήματα της Γερμανίας. Για τον Πέτερ Μπροκ το να προσπαθεί μια κοινωνία να κρύψει όλα αυτά τα προβλήματα γεμίζοντας τις φυλακές δεν αποτελεί λύση κι αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν καλά οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. «Δουλειά μας είναι να ‘ξεπλύνουμε’ όλα αυτά» λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Στην άχαρη καθημερινότητά τους στις φυλακές οι εργαζόμενοι βλέπουν τα πάντα. Κυρίως τη βία. Έπειτα από ερώτημα της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP τον Οκτώβριο του 2018 στην τοπική βουλή της Βάδης-Βυρτεμβέργης προέκυψε ότι στις γερμανικές φυλακές παρατηρείται αύξηση στα περιστατικά βίας τόσο μεταξύ των κρατουμένων όσο και μεταξύ κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων. Ανησυχητική είναι, μάλιστα, η κατάσταση όχι μόνο στις φυλακές του συγκεκριμένου κρατιδίου αλλά και στη Σαξονία.

Αυξητική τάση έχουν και οι αυτοκτονίες φυλακισμένων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία το 2016 καταγράφηκαν 16 αυτοκτονίες, αγγίζοντας το ρεκόρ της δεκαετίας του ´90. Επίσης, όπως σημειώνει ο Μπροκ, ολοένα και συχνότερα παρουσιάζονται επιθέσεις εναντίον σωφρονιστικών υπαλλήλων. «Μέσα στο 2018 στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία παρατηρήθηκαν 600 σχετικά περιστατικά» αναφέρει ο ίδιος. Οι αιτίες για την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης αυτών των φαινομένων είναι πάντα οι ίδιες: ψυχικές διαταραχές, χρήση ναρκωτικών, εξάρτηση από το αλκοόλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο παράγοντας «προσφυγικό»

Aυξήθηκαν από το 2015 οι έγκλειστοι που πέρασαν παράτυπα τα γερμανικά σύνορα. Ωστόσο δεν οφείλεται σε αυτούς η έξαρση της βίας στις γερμανικές φυλακές, λένε ειδικοίΑπό την άλλη, η ασφυκτική στενότητα χώρου στις γερμανικές φυλακές εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Στο πρόσφατο παρελθόν βέβαια πολλές φυλακές έκλεισαν για διάφορους λόγους. Είτε γιατί σε κάποια σωφρονιστικά καταστήματα μειώθηκαν οι έγκλειστοι είτε γιατί σε κάποια άλλα έγιναν εργασίες ανακαίνισης. Ωστόσο, με την αύξηση των προσφυγικών ροών στη Γερμανία από το 2015 παρατηρήθηκε εκ νέου αύξηση του αριθμού των φυλακισμένων. Στη Β. Ρηνανία – Βεστφαλία, για παράδειγμα, ο αριθμός των αλλοδαπών φυλακισμένων αυξήθηκε από 29% που ήταν το 2013 στο 36% το 2018, ενώ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη από 35% σε 48%.

Όπως αναφέρει ο Πέτερ Μπροκ, σε πολλές περιπτώσεις αλλοδαπών φυλακισμένων που συνελήφθησαν χωρίς να έχουν επιβεβαιωμένη μόνιμη κατοικία, πιθανολογείται ότι εισήλθαν παράνομα στη χώρα. Ωστόσο, ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες σε αυτήν την κατηγορία αλλοδαπών φυλακισμένων προσφέρονται ειδικά μαθήματα γλώσσας και ένταξης. Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως εκτιμούν οι αρμόδιοι, χάρη σε αυτά τα ειδικά μαθήματα έχουν μειωθεί τα κρούσματα βίας σε αυτήν την κατηγορία αλλοδαπών εγκλείστων. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, η πρόταση Ζεεχόφερ προκαλεί ακόμη πιο έντονο «πονοκέφαλο» στις αρμόδιες Αρχές, ενώ εγείρονται εντάσεις και ως προς τη συμβατότητα μιας τέτοιας πρότασης με το ευρωπαϊκό δίκαιο, το οποίο απαγορεύει τη σωφρονιστική εξομοίωση δραστών του κοινού ποινικού δικαίου και αλλοδαπών εναντίον των οποίων εκκρεμεί απόφαση απέλασης.
Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης