«Την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από 51 μήνες είχε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης χθες το βράδυ στη Μαδρίτη», γράφει σε αρθρογραφία του η Deutsche Welle.

Το κείμενο συνεχίζεται ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο των εργασιών του ευρωατλαντικού δείπνου εργασίας που φιλοξένησε χθες βράδυ στη Μαδρίτη ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής κυβέρνησης, η ολιγόλεπτη συνομιλία Αναστασιάδη- Ερντογάν αφορούσε το Κυπριακό. Ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του την ετοιμότητά του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Επανέλαβε επίσης την ετοιμότητά του να προσέλθει σε συνομιλίες με στόχο τη διευθέτηση του προβλήματος, ενώ σημείωσε πως η επίλυση του Κυπριακού θα είναι επωφελής για την Κύπρο και όλους τους Κύπριους, καθώς και για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για τις σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας. Σημειώνεται ότι η συνάντηση Αναστασιάδη-Ερντογάν έγινε παρουσία και του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον,  και άλλων ηγετών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. 

Μετά από 2 χρόνια και 3 μήνες   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κ.Κιλιτζάρογλου: Κριτική για τη συνάντηση

Η συνομιλία Αναστασιάδη-Ερντογάν, έγινε πρώτη είδηση τόσο στα ελληνοκυπριακά όσο και στα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης δεδομένου ότι την τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δύο ηγέτες, ήταν τον Σεπτέμβριο του 2018 στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα τότε, οι κύριοι Αναστασιάδης και Ερντογάν απέφυγαν να συνομιλήσουν και περιορίστηκαν στην ανταλλαγή μιας χειραψίας, η οποία απαθανατίστηκε από τον φωτογραφικό φακό.

Σημειώνεται τέλος πως για την ώρα στην Κύπρο δεν υπάρχει οποιαδήποτε αντίδραση για την συνομιλία Ερντογάν-Αναστασιάδη. Η μόνη αντίδραση έρχεται από την Τουρκία με τον πρόεδρο του κόμματος CHP Κεμάλ Κιλιτζάρογλου να κατακρίνει τον Ταγίπ Ερντογάν για την αποδοχή της παρουσίας του Νίκου Αναστασιάδη στο δείπνο, χωρίς την ταυτόχρονη παρουσία του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης