Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Με σημερινή, γενικόλογη, απάντηση της προς τον Γάλλο ευρωβουλευτή της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Thierry Mariani, η Επίτροπος Γιόχανσον, κατάφερε να μην… απαντήσει στις συγκεκριμένες καταγγελίες του, ότι «παρά την πανδημία, τις κλειδαριές και τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας που περιορίζουν την κυκλοφορία όλων στην Ευρώπη, το εμπόριο ναρκωτικών εξακολουθεί να αυξάνεται, ιδίως από στην Ισπανία στη Γαλλία, όπως έχει δηλώσει η επικεφαλής των τελωνείων για την περιοχή των Άλπεων-Μαριτίμ, Marie-Catherine Kuntz-Pinguet.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής ανέφερε ότι, παρά την πανδημία, τις κλειδαριές και τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας που περιορίζουν την κυκλοφορία όλων στην Ευρώπη, το εμπόριο ναρκωτικών εξακολουθεί να αυξάνεται, ιδίως στην Ισπανία και στη Γαλλία, όπως έχει δηλώσει η επικεφαλής των τελωνείων για την περιοχή των Άλπεων-Μαριτίμ, Marie-Catherine Kuntz-Pinguet

Το 2020, 3,3 τόνοι ναρκωτικών κατασχέθηκαν στην περιοχή Alpes-Maritimes, σε σύγκριση με 760 κιλά το 2019 και υποστήριξε ότι,

Παρόμοιες αυξήσεις στην εμπορία ναρκωτικών φαίνονται δυστυχώς αλλού. ενώ, σύμφωνα με την OFAST , στη Γαλλία το 2020 «κατασχέθηκαν 96 τόνοι κάνναβης, 15 τόνοι μόνο το Νοέμβριο του 2020, μαζί με 13 τόνους κοκαΐνης, 1,1 τόνους ηρωίνης και 1,2 εκατομμύρια χάπια έκστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ρωτούσε δε την Κομισιόν:

Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει, για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών στην Ευρώπη

2. Αν μπορεί να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ των επιχειρησιακών ομάδων που συμμετέχουν στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στην ΕΕ;

Στην σημερινή της απάντηση, ωστόσο, η Επίτροπος Γιόχανσον, διαβεβαιώνει ότι η Κομισιόν παρακολουθεί (sic) προσεκτικά τις εξελίξεις στην αγορά ναρκωτικών γενικά και στα πλαίσια της πανδημίας COVID-19 και αναφέρει ότι η «απάντηση» της, στην αύξηση της εμπορίας ναρκωτικών, θα δοθεί με την πρόσφατα εγκριθείσα στρατηγική της ΕΕ για τα ναρκωτικά 2021-2025!

Ακολουθεί ολόκληρη η ασαφής απάντηση της Επιτρόπου:

Απάντηση της κα Johansson εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (7.5.2021)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στην αγορά ναρκωτικών γενικά και την εξέλιξή τους στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19.

Οι εκθέσεις που εκπονήθηκαν από την Ευρωπόλ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, ή από κοινού από αυτούς τους δύο οργανισμούς, παρέχουν στην ΕΕ και στα κράτη μέλη της πραγματικές, αντικειμενικές, αξιόπιστες και συγκρίσιμες πληροφορίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πρόσφατα εγκριθείσα στρατηγική της ΕΕ για τα ναρκωτικά 2021-2025 είναι η προσαρμοσμένη απάντησή μας στην κατάσταση των ναρκωτικών και καθορίζει το πολιτικό πλαίσιο και τις προτεραιότητες της πολιτικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά, συμπεριλαμβανομένων ισχυρών μέτρων μείωσης του εφοδιασμού μέσω δικαστικής συνεργασίας και επιβολής του νόμου, πληροφοριών, απαγόρευσης, δήμευσης εγκληματικών πράξεων περιουσιακά στοιχεία, έρευνες και διαχείριση συνόρων.

Η επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ της επιβολής του νόμου της ΕΕ συντονίζεται στο πλαίσιο του EMPACT (Ευρωπαϊκή Πολυεπιστημονική Πλατφόρμα κατά των Ποινικών Απειλών), όπου τα κράτη μέλη, οι υπηρεσίες της ΕΕ και η Επιτροπή συντονίζουν τις εργασίες για την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος. Η διακίνηση ναρκωτικών είναι μία από τις προτεραιότητες της ΕΕ στο έγκλημα σε αυτό το πλαίσιο και εφαρμόζονται επιχειρησιακές δράσεις που στοχεύουν ειδικά στο εμπόριο ναρκωτικών μεταξύ, μεταξύ άλλων, της Ισπανίας και της Γαλλίας. Η Επιτροπή υποστηρίζει επίσης ορισμένα προγράμματα μείωσης του εφοδιασμού με ναρκωτικά, συμπεριλαμβανομένου του Κέντρου Ανάλυσης και Επιχειρήσεων Ναυτικών – Ναρκωτικά τα οποία, από τη σύστασή του το 2007, διευκόλυναν την κατάσχεση περισσότερων από 743 τόνων ναρκωτικών που αντιπροσωπεύουν περιουσιακά στοιχεία 20,1 δισεκατομμυρίων ευρώ που αρνήθηκαν να οργανωθούν

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης