Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, που θα περιλαμβάνει και αναθεώρηση των κανόνων του Δουβλίνου, θα υποβληθεί σύντομα, διαβεβαιώνει η Επίτροπος Johansson, με σημερινή της απάντηση στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο η Επίτροπος αποφεύγει να προσδιορίσει το «πότε» θα είναι έτοιμη η Κομισιόν να υποβάλει το εν λόγω Σύμφωνο προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου να υπάρξει και η έγκριση των εθνικών κυβερνήσεων.

Στην από 5 Μαρτίου 2020 ερώτησή της προς την Κομισιόν, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπενθύμιζε ότι, από τον Νοέμβριο του 2017, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προτείνει τη ριζική μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου, κάτι που υποστηρίχτηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες, προτείνοντας την υιοθέτηση ενός δεσμευτικού μηχανισμού, που θα διασφαλίζει ότι όλες οι χώρες της ΕΕ θα υποδέχονται, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, ανθρώπους που διαφεύγουν από εμπόλεμες ζώνες.

Ρωτούσε δε αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα δράσης για την επανέναρξη των συνομιλιών για το μεταναστευτικό και την αναθεώρηση του Δουβλίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την απάντηση της Επιτρόπου ωστόσο προκύπτει ότι δεν υπάρχει, προς το παρόν, συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και ότι η Κομισιόν έχει προτείνει (sic) νέο ξεκίνημα μέσω της δρομολόγησης ενός γενικού νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Παράλληλα, όμως, η Επίτροπος περιγράφει, εμμέσως πλην σαφώς, τις αναπόφευκτες καθυστερήσεις που θα υπάρξουν για την υιοθέτηση του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση, αναφέροντας ότι:

– Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Δουβλίνου, που πρότεινε η Κομισιόν στις 4 Μαΐου 2016, παρέμειναν στάσιμες λόγω της έλλειψης κοινής προσέγγισης μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την πρόταση. Στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της η πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινε ένα νέο ξεκίνημα μέσω της δρομολόγησης ενός γενικού νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο.

– Το σύμφωνο αυτό θα περιλαμβάνει αναθεώρηση των κανόνων του Δουβλίνου και η Κομισιόν προτίθεται να δημιουργήσει μια νέα συναίνεση για τη μετανάστευση και το άσυλο μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, συμπεριλαμβανομένων ουσιαστικών μορφών αλληλεγγύης μεταξύ όλων των κρατών μελών.

Η Κομισιόν ξεκίνησε συνεχείς συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διεξήγαγε διαβουλεύσεις με όλα τα κράτη μέλη, καθώς και με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και σχετικές τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις στα κράτη μέλη και τους κοινωνικούς εταίρους.

Παρ’ όλα αυτά η Επίτροπος διαβεβαιώνει ότι «το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση θα υποβληθεί σύντομα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης