Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νικος Ρούσσης

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία αποκάλυψε την «γύμνια» της ΕΕ στην επάρκεια φαρμάκων και την εξάρτηση της από εισαγωγές , η Κομισιόν δεν φαίνεται να βιάζεται ιδιαίτερα, να προχωρήσει σε αλλαγή της φαρμακευτικής της πολιτικής, με στόχο την εξασφάλιση φθηνών φαρμάκων για όλους τους ασθενείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αποκαλύπτεται, σε σχετική έκθεση που ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη (527 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 70 αποχές), η Κομισιόν αναμένεται (sic) να προτείνει επικαιροποίηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ προς τα τέλη του 2022.!

Παρόλο που, από τις 25 Νοεμβρίου 2020, η Κομισιόν ενέκρινε την φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη, μια πρωτοβουλία που χαρακτηρίσθηκε σημαντικά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας.

Με την Έκθεση που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο, ωστόσο, ζητείται μια ευρωπαϊκή φαρμακευτική πολιτική με επίκεντρο τον ασθενή, τονίζεται η ανάγκη να αυξηθεί η ανθεκτικότητα μέσω της πρόληψης ελλείψεων σε φάρμακα, της διασφάλισης των αλυσίδων εφοδιασμού και της διάθεσης βιώσιμων φαρμάκων και να εξασφαλισθεί η στήριξη μιας διαφανούς, ανταγωνιστικής και καινοτόμου ευρωπαϊκής φαρμακευτικής βιομηχανίας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΕΚ υπέβαλε τις προτάσεις του ώστε να καταστούν τα φάρμακα διαθέσιμα και οικονομικώς προσιτά, να ενισχυθεί η διαφάνεια στις τιμές και να προωθηθούν κοινές ευρωπαϊκές συμβάσεις προμήθειας.

Οι βασικές συστάσεις περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων των ελλείψεων φαρμάκων, τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε ασφαλή, οικονομικώς προσιτή και αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή, την αύξηση της διαφάνειας στις τιμές, τη δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας και της ανάπτυξης νέων σκευασμάτων, καθώς και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της παραγωγής και του εφοδιασμού της ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι ένα από τα βασικά διδάγματα, είναι ότι η ΕΕ πρέπει να στοχεύσει στην αποκατάσταση της ανεξαρτησίας του εφοδιασμού της σε φάρμακα και να ενισχύσει τις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Η πλειονότητα των ευρωβουλευτών ζήτησε ένα επικαιροποιημένο, στέρεο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα εγγυάται την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των φαρμακευτικών προϊόντων, τον δίκαιο και διαφανή καθορισμό των τιμών και θα διασφαλίζει ότι η βιομηχανία τηρεί τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης