Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Την ίδια ώρα που ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ «βαυκαλίζονται» στην ιδέα ότι θα μπορέσουν να βάλουν φραγμό στις επιθέσεις παραπληροφόρησης που, όπως υποστηρίζουν, δέχονται από Κίνα και Ρωσία, ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, που διανεμήθηκε σε επιλεγμένους παραλήπτες, αποκαλύπτει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ουσιαστικά εφικτό!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι:

Υπάρχουν άφθονες ενδείξεις ότι κακοήθεις ξένοι φορείς εμπλέκονται σε ξένες παρεμβάσεις στην πολιτική και τη δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των κρατών μελών της.

Μεγάλο μέρος αυτής της ξένης παρέμβασης διαφεύγει της αναγνώρισης ή της μομφής εκμεταλλευόμενο τα κενά στο νομοθετικό και πολιτικό κεκτημένο της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η εις βάθος ανάλυση εντοπίζει ορισμένα από αυτά τα κενά και προτείνει μέτρα για να τα κλείσουν.

Υπογραμμίζεται, λοιπόν, ότι ενα κομβικό σημείο της ΕΕ θα βελτίωνε σημαντικά την ικανότητα της ΕΕ να ερευνά και να ανταποκρίνεται στρατηγικά στην ξένη παρέμβαση, τους στρατηγικούς μοχλούς της και τις συναφείς χρηματοοικονομικές ροές.

Η ξένη παρέμβαση θα πρέπει να περιοριστεί με ποινικοποίηση, κυρώσεις και απαγόρευση ξένης ανάμειξης σε προεκλογική εκστρατεία τρίτων.

Η νόμιμη ξένη επιρροή θα πρέπει να γίνει πιο διαφανής με βελτιώσεις στο Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ και αυστηρότερες απαιτήσεις για την «περιστρεφόμενη πόρτα».

Για να ελαχιστοποιηθούν οι διαδικτυακές πρακτικές χειραγώγησης, οι πολιτικοί υποψήφιοι και οι κατεστημένοι φορείς θα πρέπει να δεσμευτούν επίσημα ότι θα τις αποφύγουν, ο κλάδος των δημοσίων σχέσεων θα πρέπει να ενθαρρυνθεί να εξετάσει εξονυχιστικά τους δεοντολογικούς του κώδικες και θα μπορούσε να προετοιμαστεί μια σύνοψη με σκοπό ενδεχόμενους περιορισμούς.

Σε όλες αυτές τις δραστηριότητες, η ΕΕ θα πρέπει να φροντίζει ώστε τα μέτρα της να είναι συμβατά με τα θεμελιώδη δικαιώματα και να μην έχουν τον αντίκτυπο της συρρίκνωσης του αστικού χώρου

Ολόκληρο το έγγραφο στ’ αγγλικά ΕΔΩ

https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/IDAN/2023/702575/EXPO_IDA(2023)702575_EN.pdf

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης